Publicerad:

Senast ändrad:

Energi- och klimatrådgivningen ger effekt

Bild på fem olika hustyper med olika symboler ovanpå som solceller, procenttecken och elmätare. I text står det Nio av tio genomför åtgärder efter kontakt med kommunal rådgivare.

Allt fler vänder sig till den kommunala energi- och klimatrådgivningen för att få råd. Under 2022 ökade antalet rådgivningar med 81 procent jämfört med 2021 enligt Energimyndighetens senaste uppföljning. Rådgivningen har också gett effekt. Nio av tio rådsökande anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem. 

– Det är ett kvitto på att energi- och klimatrådgivningen är ett viktigt stöd, både hos sina målgrupper och för vårt arbete med att ställa om till ett robust och hållbart energisystem, säger Annika Nilsson, programansvarig för EKR på Energimyndigheten.

 

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen, EKR, finns i hela landet och finansieras med stöd av Energimyndigheten. Rådgivningen erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning på energiområdet till hushåll, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.


Energimyndighetens uppföljning visar att det gångna året, med krig i Europa, höga elpriser och lågkonjunktur, har inneburit en unik situation för energi- och klimatrådgivningen.

 

– Vi märker att alla sorters energifrågor är mer intressanta än tidigare – för många fler. Intresset hänger förstås till stor del ihop med att elen blivit dyrare, men oavsett anledning till intresset så blir nyttan med energieffektiviseringarna som görs bestående, säger Annika Nilsson, programansvarig för EKR på Energimyndigheten.

 

Under 2022 har frågor om solceller, värmepumpar och uppvärmning generellt legat på topplistan över frågeställningar, men energirådgivarna kan även råda dig om hur du på andra sätt kan minska din energianvändning, göra nytta för miljön och spara pengar.

 

– Du som ännu inte kontaktat energirådgivningen – tveka inte! Kontakta oss för att få hjälp med vad just du kan göra, säger Eva Ginstrup, energi- och klimatrådgivare för Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad.


Under 2022 har energi- och klimatrådgivarna även gjort särskilda insatser för laddfordon/laddinfrastruktur och energieffektivisering i byggnader, vilket är två ämnen som Energimyndigheten bedömer vara prioriterade områden i energiomställningen.


Energimyndighetens rapport

 

Läs om nyblivne husägaren Nicolas Polakof Cor i Malmö som fick hjälp av rådgivare Niklas Renfro.

 

Kontakt

Kommunerna Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad har gemensam kommunal rådgivning.

 

Telefon
Eva Ginstrup: 0522-69 63 54
Pål Kindblom: 0522-69 73 19
Maria Aronsson: 0522-69 73 05


E-post

energiradgivning@uddevalla.se

 

Webb

På sidan Energirådgivning på munkedal.se hittar du mer information om den lokala energi- och klimatrådgivningen.

 

 

 

Tipsa webbredaktionen