Publicerad:

Senast ändrad:

Utsätter du någon för våld?

På en fönsterbräda ligger trasiga skärvor från en blomkruka.

Kanske försöker du hindra någon runt dig att leva sitt liv som den vill. Du kanske vet att du ofta blir för arg. Att använda våld mot någon är olagligt.

Du kanske har försökt hitta ursäkter till det du har gjort. Du kan tänka att det inte gör något, att du har rätt att bli arg eller att personen inte sa nej till det du gjorde. Samtidigt vet du att du har ett problem som du borde ta tag i. De flesta vet när de har gjort någonting som inte är okej. Skam och ånger är viktiga känslor för att förstå när vi gjort något fel. Det kan också vara så att du försöker att inte tänka på eller förtränga vad du gjort.

 

Ta ansvar för förändring

Det är viktigt att du tar ansvar för det du har gjort. Både för dig själv och för den som har utsatts, vilket även innefattar barn som bevittnat våld. Framför allt är det viktigt att du tar ansvar för att det aldrig händer igen.

 

Stöd och hjälp

  • Om det är en akut situation, ring 112.
  • Socialtjänsten erbjuder stöd för att förändra ett våldsamt beteende, tel: 0524-181 57 (vardagar kl. 08.30-09.30).
  • Välj att sluta - en anonym telefonlinje för dig som vill ändra ett våldsamt beteende.

 

En vecka fri från våld

En vecka fri från våld är ett initiativ av organisationerna Unizon och MÄN, som stöds av Sveriges Kommuner och Regioner och Jämställdhetsmyndigheten. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

 

I år uppmärksammar Lysekils kommun, Strömstads kommun, Tanums kommun, Orust kommun, Sotenäs kommun och Munkedals kommun En vecka fri från våld tillsammans. Veckan sker också i samverkan med Polisen Västra Fyrbodal.

 

Digitala seminarier under veckan

• Vad är brott i nära relationer och hur går utredningsprocessen till? - Torsdag 23 november

Digital föreläsning med Polisen om Brott i nära relationer.

Datum och tid: Torsdag 23 november klockan 12:00-12:30

Alla är välkomna att delta, ingen anmälan krävs. Föreläsningen är kostnadsfri.

Till Polisens seminarie (Teams-länk)

Arrangör: Polismyndigheten i samverkan med Lysekils kommun, Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Sotenäs kommun, Dals Eds kommun, Munkedals kommun, Strömstads kommun, Tanums kommun, Orust kommun.

• När man inte längre kan leva sitt liv - Fredag 24 november

Digital föreläsning av Brottsofferjouren

Datum och tid: Fredag 24 november kl. 12.00 – 13.00

Till Brottofferjourens seminarie

 

 

 

 

 

Tipsa webbredaktionen