Publicerad:

Senast ändrad:

Uppdaterad: Risk för strejk bland måltids- och lokalvårdspersonal från torsdagen den 18 april

Bespisning av mat i en matsal

[Uppdatering: Strejken är avblåst enligt besked sen eftermiddag onsdag 17 april. ]
SKR och kommunal är i en pågående förhandling om kommande avtal kring löner och arbetsvillkor. Den 8 april tog SKR och Sobona emot Kommunals varsel om stridsåtgärder, vilket kan innebära att kockar, måltidspersonal och lokalvårdare tas ut i strejk från och med den 18 april 2024 kl. 07:00. Kommunal varslade även om en blockad mot vård och omsorg som innebär att personal inte får arbeta övertid, mertid eller nyanställa under konflikten. Munkedal är en av flera kommuner som eventuellt kommer att tas ut i strejk om inte de centrala parterna hittar lösningar.

Enligt Kommunal handlar konflikten om i huvudsak: ett sista datum för när lönerna ska betalas ut, dygnsviloregler samt dokumentation av lönesamtal.

 

I Kommunals konfliktvarsel ingår förutom strejk även en nyanställningsblockad, samt mer- och övertidsblockad i 27 kommuner, även dessa börjar gälla den 18 april klockan 07:00. Bland annat gäller det stora kommuner som Malmö, Gävle, Sundsvall och Växjö. I vissa kommuner enbart inom äldreomsorg.

Information som går ut till vårdnadshavare i Munkedals kommuns förskolor och skolor

Om strejken träder ikraft den 18 april 07:00 kommer ingen mat att kunna serveras på förskolor, fritidshem och grundskolor.

 

Du som vårdnadshavare behöver då skicka med mat, tallrik och bestick till ditt barn. Det gäller alla måltider som ditt barn i vanliga fall äter under dagen. Förskolan och grundskolan kommer inte ha möjlighet att hålla maten kall eller värma maten, och kan heller inte ta hand om matavfall eller engångsartiklar. Våra förskolor och skolor är nötfria, ingen mat som innehåller nötter får tas med.

 

Vid en strejk behöver du som vårdnadshavare tänka på hur du och ditt barn packar maten. Det kan behövas en kylväska med kylklamp. Maten ska kunna ätas utan att värmas. Om du skickar med engångsartiklar ska dessa tas med hem igen. Detta gäller även för förpackningar, t.ex. yoghurtburkar. Vi återkommer om eventuell ersättning för medhavd mat.

 

Skolorna kommer inte kunna ta emot måltider som önskas lämnas under dagen.

 

Informationen skickas även ut till vårdnadshavare via skolplattformen Unikum.

 

Det här är endast förhandsinformation från Munkedals kommun. Närmare information kring måltidslösningar för barn och elever vid en strejk, kommer då fortlöpande att skickas ut till vårdnadshavare via skolplattformen Unikum.

 

Vi har full förståelse att informationen om eventuell utebliven matservering skapar frågor och frustration hos vårdnadshavare och elever, men vi arbetar för att lösa situationen utifrån givna förutsättningar.

 

Information om måltider inom äldreomsorg vid en strejk

Verksamheterna planerar för att kunna hantera måltider inom äldreboenden, LSS och hemtjänst vid en strejk.

Hantering av lokalvård vid en strejk

Arbetsgivaren kommer att behöva göra nödvändiga prioriteringar kring lokalvård vid en strejk.

 

Mer information om den centrala konflikten

 

SKR:s information om konflikten

 

Kommunals information om konflikten

 

 

 

 

 

Tipsa webbredaktionen