I kommunen och övriga delar av samhället finns flera resurser
beredda att hjälpa dig vid olika typer av nödlägen. Det är dock viktigt att du själv gör så mycket du kan för din egen trygghet och säkerhet. Dels för att undvika att nödlägen uppstår, dels för att minska konsekvenserna om olyckan är framme.
Dinsäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet som
riktar sig till dig som privatperson. Där kan du läsa om hur du kan bli säkrare hemma såväl som på fritiden:
Det är vanligt att el, vatten, värme och telefoner slås ut vid en krissituation. Kommunen gör sin del i att försöka upprätthålla dessa funktioner vid en kris eller ett avbrott, men det är jätteviktigt att du som privatperson också gör din del genom att vara förberedd. När en kris inträffar kan kommunen endast hjälpa de som är mest behövande.
Om en kris, samhällsstörning eller annan extraordinär händelse inträffar i Munkedals kommun är det viktigt att du som kommuninvånare och besökare håller dig informerad.
Vid en kris informerar Munkedals kommun via:
Nedan listar vi några praktiska tips på utrustning som är bra att ha hemma vid sådana situationer.
Krisutrustningen bör bestå av:
Lägg ner allt som kan tänkas ha användning för i en nödsituation, se listan ovan, i en "överlevnadslåda". Om ljuset skulle försvinna är det är alltid lättare om du har allt samlat på ett ställe redan innan.
Läs mer på Din Säkerhets webbsida
Se film från Din Säkerhet om hur du bör göra vid ett elavbrott:
Försvinner strömmen försvinner antagligen värmen också. Håll dig varm så fungerar du bättre.Använd bara ett rum som du försöker värma upp och vistas i. Om du kan ska du välja ett rum åt söder, gärna på övervåningen. Stäng dörrarna till de andra rummen.
Vid strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt.
De flesta tänker nog inte på att vattnet kan försvinna vid ett längre elavbrott. Saknar vattenverket reservkraft, sjunker trycket i ledningarna redan efter några timmar. Varje person behöver minst 2,5 liter vatten per dygn. Om elavbrottet varar mer än en timme bör du därför tappa upp vatten på kärl eller flaskor.
Senast ändrad: 2018-02-14
Joakim Hagetoft
MUNKEDALS KOMMUN
Munkedals kommun
455 80 Munkedal
Besöksadress
Centrumtorget 5, Munkedal
Organisationsnummer:
21 20 00-13 30
KONTAKTA KOMMUNEN
Telefon: 0524-180 00
E-post: munkedal.kommun@munkedal.se
Öppettider
Måndag - torsdag kl. 08:00-16:30
Fredag kl. 08:00-16:00
OM WEBBPLATSEN
UNDER UPPBYGGNAD
Webbsidan är under uppbyggnad och fylls kontinuerligt på med mer innehåll.