NYHETSARKIV

Publicerad: 2017-12-22 08.30
Senast ändrad: 2017-12-27

Kursavslutning för maskinförare på Kunskapens Hus i Dingle

Bild på kursdeltagare och lärare Anläggningsmaskinförare hösten 2017. Flera personer står på rad utomhus.

Kursdeltagare och lärare Anläggningsmaskinförare hösten 2017.

Under 18 kursveckor i höst har 10 deltagare genomfört en maskinförarutbildning på Kunskapens Hus i samarbete med ME-skolan och de är nu redo att börja arbeta som grävmaskins- och hjullastarförare. Maskinförarutbildningen, som delvis är arbetsplatsförlagd, ingår i Munkedals kommuns vuxenutbildningar och omfattar grävmaskiner, hjullastare samt relaterade arbetsprocesser.

Samarbetspartnern ME-skolan är en del av bransch- och arbetsgivarorganisationen för maskinentreprenörer och man erbjuder vuxenutbildningar av maskinförare i Bålsta, Uppsala, Varberg och Dingle. Utbildningen genomförs dels på Munkedals Utvecklingscentrum i Dingle, där det finns både lektionssalar och övningsfält för praktisk maskinträning – och dels som arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute hos företag i närområdet.


Under utbildningen får deltagarna lära sig att köra hjullastare och grävmaskin samt utföra olika arbetsprocesser som exempelvis grundläggning och väg- och ledningsbyggnad. Man studerar ritningsläsning, mätning och utsättning, samt egenskaper hos jordarter och grusmaterial. Ett genomgående tema under hela utbildningen är säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetsaspekter vid utförandet av olika arbetsmoment.


Richard Lundquist, verksamhetsutvecklare på Kunskapens Hus, ser en positiv arbetsmarknad för de som utbildar sig inom maskinentreprenad.


- Det är en brist på kvalificerade maskinförare i branschen och det finns goda möjligheter till arbete för de som utbildar sig inom entreprenad, berättar Richard Lundquist. Vårt samarbete med ME-skolan gör att vi kan erbjuda en relevant utbildning med hög kvalitet.


Maskinförarutbildningen i Munkedal är populär och vårens kurs är redan fullbokad. Madelen Andersson och Robert Gabrielsson, två av deltagarna under hösten, tycker kursen har varit givande.


- Min pappa driver en grävfirma och jag tycker att yrket verkar omväxlande och roligt, säger Madelen Andersson, som med sina 19 år är yngst i kursen. Jag tycker det är väldigt bra att man får praktisera ute hos företagen och ta del av det dagliga arbetet.


Robert Gabrielsson har tidigare arbetat med båtar och plastbearbetning, men vill söka sig till ett arbete utomhus.


- Det har varit en jättebra kurs, med många olika moment inklusive praktiken, säger Robert Gabrielsson. Nu ska både jag och Madelen iväg på intervjuer som vi hoppas leder till jobb och mer praktik i området.


Vid frågor kring kursen och Kunskapens Hus, kontakta:


Richard Lundquist, verksamhetsutvecklare Kunskapens Hus Tel: 070-314 51 55 Email: Richard.Lundqvist@munkedal.se

 

Tillbaka till Kunskapens Hus

NYHETSARKIV