Publicerad:

Senast ändrad:

Våra matvanor - Tema WWF Earth Hour

Maten vi människor äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Den orsakar dessutom fler miljöproblem – till exempel att arter utrotas, våra hav blir förorenade och jordens resurser ansträngs allt hårdare. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter och maten står för cirka en tredjedel av detta.

Bakgrund - WWF Earth Hour

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Denna vecka uppmärksammar vi olika teman från WWF kring ett hållbart liv på vår enda planet.

 

Våra matvanor

Köttkonsumtionen ökar över hela världen. I Sverige äter vi i snitt ungefär 50–55 kg kött per person och år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet. Idag äter vi lite mer nötkött, mer griskött och väldigt mycket mer kyckling än på den tiden.

 

Det är dock inte den svenska köttproduktionen som ökat, utan den mängd kött vi importerar. Den svenska köttproduktionen har både minskat i mängd och förbättrat produktionen – med minskade utsläpp och förstärkta miljöåtgärder som resultat.

 

Så kan du äta mer planetvänligt

 

  • Ät mindre kött - och välj bättre kött när du äter kött. När du väl äter kött, välj bra kött där hänsyn tagits till djuromsorg, miljö och hållbarhet.

  • Ät mer grönt, färgrikt och säsongsanpassat - Det är klimatsmart och nyttigt med mer baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

  • Ät upp allt – och sluta släng mat. Idag når 1/3 av den mat som produceras inte din mage, och hushållen står för största delen av svinnet.

  • Ät inte anonym mat – Vart ifrån kommer din mat? Hur har den odlats och vuxit upp? Du kan välja certifierad mat, eller fråga när du är på restaurang om vad maten har för ursprung.

  • Ät mindre onödigt - Låt tomma kalorier som godis, chips och läsk bli något du äter sällan. Visste du till exempel att chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis?

 

 

Läs mer om Earth Hour »

 

 

Textkälla: WWF Earth Hour