Publicerad:

Senast ändrad:

Ungdomar städar kusten

I helgen går startskottet för den årligen återkommande städningen av den svenska kusten, Städa Kust, som genomförs av tusentals idrottsungdomar. Från Munkedals kommun är Munkbuggarna med och ska städa Maltes stig. Munkedals kommun stöttar organisationen Städa Sverige genom att Park och skog tar hand om skräpet som föreningen samlat ihop.

I år höjs ambitionerna av 30-årsfirande för Städa Sverige, som står bakom städningen, då den svenska kusten är hotad av ökande mängder plastskräp som flyter i land. Beräkningar visar att plastmängder motsvarande 120 badkar per dygn flyter i land bara längs västkusten.

 

Projektet Städa Kust går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

 

— Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt, där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Mats Wesslén, Städa Sveriges VD.


Se filmen om projektet:

 

 

Vid den inledande städningen är det ungdomar från totalt 80 föreningar som städar västkusten. Det görs möjligt av kommuner längs västkusten, föreningen Ren och Attraktiv Kust (RAK), Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän samt Pantamera.

 

Med idrottsungdomarnas hjälp har Städa Sverige, Sveriges största operativa miljöorganisation, under sina 30 år hittills organiserat totalt 500 000 städande idrottsungdomar som har samlat ihop 36 000 ton skräp. Det har i sin tur gett totalt nästan 250 miljoner kronor till idrottsföreningarnas verksamhet.

 

 

För ytterligare information, kontakta:

Mats Wesslén

VD Städa Sverige

Mobil: 070-588 49 88

E-post: mats.wesslen@stadasverige.se

 

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med cirka 1 000 ton upplockat skräp per år.

 

Tipsa webbredaktionen