Publicerad:

Senast ändrad:

Akta smådjuren när du eldar på valborgsmässoafton

Se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder. Om riset har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, till exempel igelkottar. Flytta på riset en liten bit, om det är möjligt, lyft på riset eller slå på riset med en lång planka för skrämma bort smådjur.

Högarna med ris, kvistar, löv och annat utgör perfekta boplatser för igelkottar, men även för kaniner, harpaltar och småfåglar. När valborgsmässoelden tänds riskerar den att bli en dödsfälla. Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor för att gömma sig. Det gör att de kanske inte tar sig ut, eller att de brännskadas, när brasan tänds på. Igelkottar som ännu inte vaknat går en plågsam död till mötes om majbrasan tänds utan att först ha kontrollerats.

 

Det finns några enkla åtgärder som du kan ta till:

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till brasan samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras.
  • Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom rishögen innan den tänds på. Är brasan stor kan det vara bra att använda en lång planka för att häva upp brasan.
  • Informera andra som anordnar valborgsmässoeldar om vikten av att söka igenom rishögen.

 

Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera och flytta majbrasan räddar du liv den 30 april och visar omsorg om de vilda djuren.

Tipsa webbredaktionen