Publicerad:

Senast ändrad:

Raoul Wallenbergs dag

Den 27 augusti, på Raoul Wallenbergs namnsdag, hedras minnet av svensken som räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget. Hans gärning i Budapest är både unik och historisk.

Raoul Wallenberg

Texten nedan är ett utdrag från: www.raoulwallenberg.se

Tiotusentals räddas

Sverige hade redan börjat utfärda skyddspass och den unge diplomaten Per Anger hade utfört storverk. Men Wallenberg kunde snabbt mångdubbla insatserna. Genom en kombination av personligt mod, fräckhet, kunskap och en ovanlig auktoritet lyckades han rädda tiotusentals människor undan döden.

 

Genom sin kreativitet, skapade han nya skyddspass som såg mycket officiella ut: med stämplar, signaturer, foto och de är på både tyska och ungerska, i gult och blått som den svenska flaggan, fast tvärtom. Den som fick ett sådant skyddspass blev inte svensk medborgare, men i krigets Budapest uppfattades det ändå så. Inget dokument blev så övertygande och skyddande som Raoul Wallenbergs skyddspass.

 

Han anställde många av sina skyddslingar och på detta sättet kunde han även rädda deras familjer. Han köpte in hus, svenskhusen eller Wallenbergstaden i folkmun, han hängde svenska flaggan utanpå och hävdade att de var diplomatiskt territorium.

 

Wallenberg lyckades också organisera de övriga länder som arbetade för att rädda judar så att de gemensamt stoppade en planerad massaker, stormningen av ghettot i Budapest.

Världen minns Raoul Wallenberg

Ingen svensk har fått så många skolor, gator, parker uppkallade efter sig som Raoul Wallenberg fått. Det finns Raoul Wallenberg-monument över hela världen. Han har blivit hedersmedborgare i USA, Kanada, Australien och Israel. Raouls storhet visas av att han är den andre efter Winston Churchill som blivit hedersmedborgare i USA.

 

Det har gjorts dokumentärer, spelfilmer, musikaler och skrivit operor och böcker om Raoul Wallenberg. Ändå är denne store svensk så okänd i Sverige. Kanske finns det i vetskapen om hur Sverige misskötte det så kallade Wallenbergärendet en förklaring till att hans gärning blivit så lite uppmärksammad i Sverige.

 

2012 skulle Raoul Wallenberg ha blivit 100 år. Den svenska regeringen beslutade att både i Sverige och utomlands uppmärksamma detta. Över hela världen hedrade människor, organisationer och stater Raoul Wallenberg.

 

Läs mer om Raoul Wallenberg på: www.raoulwallenberg.se

 

Svartvitt fotografi av Raoul Wallenberg. Han är klädd i kavaj med vit skjorta och mörk slips och ser allvarsam ut.Förstora bilden

Raoul Wallenberg

Tipsa webbredaktionen