Publicerad:

Senast ändrad:

Återvinningens dag

Bild på tre gröna pilar som går runt i en triangel.

På lördag, den 29 september, är det Återvinningens dag i Sverige. Passa på att få tömt dina förpackningskärl eller se om det är något som du — istället för att slänga — kan lämna vidare, till exempel till arbetsmarknadsenhetens Nött och nytt!

Sortera förpackningar på återvinningsstation

Återvinningsstationerna är öppna dygnet runt. Här hittar du en återvinningsstation nära dig (klicka på kartan i länken).

 

När du sorterar förpackningar av papper, glas, plast och metall och lämnar in det så kan materialet återvinnas och bli nya produkter.

Sortera grovavfall på Hästesked återvinningscentral

Hästesked återvinningscentral är öppen måndagar-fredagar och första helgfria lördagen i månaden. Öppettider Hästesked återvinningscentral.

 

Med grovavfall från hushåll menas skrymmande avfall som inte får plats eller inte ska läggas i sopsäcken och som härrör från lös egendom i boendet. Exempel på grovavfall är cyklar, trasmattor, plastleksaker och möbler.

 

På Rambos bemannade återvinningscentraler hjälper personalen gärna till och berättar om vad som ska sorteras var. Här kan du lämna avfall som uppkommer i hushållet, även farligt avfall.

 

Privatpersoner lämnar sorterat grovavfall från hushållet avgiftsfritt. För visst material, till exempel byggavfall vid renovering, tas avgift ut. På alla återvinningscentraler kan du betala med kort, swish och faktura.

Återbruk och loppis

Med återbruk menas att du gör något nytt av gamla saker. Du tar helt enkelt till vara på produkter som inte längre används.

 

På återvinningscentralen i Hästesked kan du lämna in saker till återbruk. Det tar sedan arbetsmarknadsenhetens Nött och nytt hand om.

 

Läs mer om Nött och nytt

 

Det finns även andra återbruk och loppisar i Munkedals kommun:

  • Min Butik, Hedekas
  • Församlingen Ordet, Munkeland
  • Svenska kyrkan, Munkedal
  • Rolands Antikinvest, Munkeland

Quiz för barn och unga

Är du en äkta miljöhjälte? Burkar, glas, färg, tyg, lampor, batterier och gammal äcklig mat – vad ska man göra med allt? På Rambos webbplats finns quizzet Är du en äkta miljöhjälte?Källa: www.rambo.se