Publicerad:

Senast ändrad:

Om lägerskolan på högstadiet

Visste du att årskurs 7 på Kungsmarksskolan åker till Gjendebu i Norge varje höst? Det här är en mångårig tradition som har gett våra elever möjligheten att uppleva storslagen fjällnatur. Första resan gjordes 1976.

I svensk skola finns det mycket positiva erfarenheter av lägerskoleverksamhet, det är ett viktigt komplement till det vanliga skolarbetet. Lägerskolan ger lärare och elever en god möjlighet att lära känna varandra på ett annat sätt än vad som är möjligt i den vanliga skolmiljön.

 

Lägerskolorna i Gjendebu är i Munkedals kommun en långvarig tradition som startade höstterminen 1976. Under åren fram till 1996 åkte de flesta elever ur årskurs 8 på lägerskola till Gjendebu.

 

Efter 1996 blev det dock ett uppehåll under fem år, bland annat på grund av ekonomiska skäl. Men tack vare en stor donation inriktad till att gå till lägerskoleverksamhet i avvikande miljö gjordes det möjligt att starta upp ett lägerskoleprojekt igen.

Under läsåret 2001-2002 diskuterades flera tänkbara alternativ, men slutligen enades man om att lägerskolan åter skulle anordnas i just Gjendebu och att den skulle ske tidigt i årskurs 7.

 

Foto på en turkos sjö med höga blånande berg i bakgrunden. I förgrunden syns en grön sluttning.

Utsikt från Bukkelägret med sjön Gjende och Svartedalspiggen i bakgrunden.


Varför just Gjendebu?

— Jo, det är en plats som är synnerligen väl lämpad för lägerskola, berättar läraren Peter Knutsson. Anläggningen i Gjendebu har kapacitet att ta emot ett drygt hundratal personer samtidigt. När man kommer dit efter en lång bussresa och en kortare båtresa, är man direkt borta från ”civilisationen” och inne i en verkligt storslagen fjällnatur. Det är en miljö som kraftigt avviker från den miljö alla känner till hemifrån.


Här i hjärtat av Jotunheimen finns det många lämpliga vandringsleder och studieobjekt i omgivningarna. Vandringarna brukar inledas med en tur till Gjendestunga (1516 meter över have) som alla kan klara av och få en belöning i form av en utsikt i världsklass. Vi brukar kunna erbjuda en vandring fram till fronten av en glaciär (Slettmarksbreen) för att kunna studera den på nära håll. En annan populär tur är till Svartedalspiggen (2137 meter över havet) som alltså är högre än Kebnekaise.


En utmanande tur där vi tar oss uppför nordens brantaste rösade led (Bukkelaegret) brukar också kunna erbjudas en av dagarna. För de som vill ta det lite lugnare erbjuds också ett alternativ att vandra i dalarna dag två och dag tre. Som alltid i fjällen är det väderleken som avgör mycket av dagsprogrammen.


Sist men inte minst, så har den här lägerskolan blivit väl inarbetad och vi kan utnyttja tidigare års erfarenheter för att få vistelsen så givande som möjligt. Munkedals elever och ledare har genom åren vunnit stor respekt hos våra grannar i väst med sitt fina uppförande och ambitiösa sätt att ta sig an utmaningarna i fjällen, avslutar Peter Knutsson.



Axel Andersson är en av eleverna som var med på höstens resa:


Hur förberedde ni er inför resan?

— Lärarna visade vad man skulle packa och sedan testvandrade vi runt i Munkedal.


Vad var roligast?

— Kvällarna, Svartedalspiggen och utsikterna från bergen.


Vad gjorde ni på kvällarna?

— Vi pratade mycket och fick lära känna varandra.

Gjendebu på kartan

Gjendebu ligger i det norska fjällområdet Jotunheimen vars centrala delar blev nationalpark 1980. Gjendebu ligger ungefär 48 mil från Munkedal. Det innebär ungefär åtta timmars bussresa längs E6 till Oslo, E16 till Fagernes, väg 51 till Gjendesheim, där båten går ifrån. Båtturen tar sedan cirka en timma innan man kommer fram till Gjendebu.


Läs mer på gjendebu.dnt.no


Tipsa webbredaktionen