Publicerad:

Senast ändrad:

Fiska i sommar

Vill du fiska i sommar? I Munkedals kommun har vi möjlighet att fiska i både sött och salt vatten. I havet på allmänt vatten får alla fiska med handredskap, men i våra älvar och sjöar behöver du oftast köpa fiskekort hos den lokala fiskevårdsföreningen. På vissa ställen är det förbjudet att fiska, som till exempel från våra kommunala badbryggor.

På flera platser i kommunen behöver du fiskekort. På www.fiskekartan.se kan du vilka områden i Sverige som kräver fiskekort och var du kan köpa det.


www.jordbruksverket.se kan du läsa om vad som gäller vid fritidsfiske.

 

På vår sida Fiskevatten kan du även klicka dig vidare till de fiskeområden som är verksamma i Munkedals kommun.

Örekilsälven

Örekilsälven i Munkedal är känd för att vara en av södra Sveriges bästa laxfiskeälvar och lockar fiskare från inte bara olika delar av Sverige, utan också från andra länder så som Skottland, Polen och Schweiz, för att nämna några. Redan på medeltiden bedrevs fiske i älven av munkarna vid Dragsmarks kloster på Bokenäset.


Örekilsälven mynnar ut i Saltkällefjorden som är en del av Gullmarsfjorden.


Varje år fångas mellan 100 och 300 laxar i älven. Redan i maj månad börjar laxarna komma tillbaks till sin hemälv, och många av dem väger mer än tio kilo.


Fiskesäsongen pågår under tiden: 1 maj - 30 september.


Läs mer på www.orekil.com

Gullmarsfjorden

Under sommaren går det att meta efter både makrill och vitling långt inne i Gullmarsfjorden. I havet på allmänt vatten får alla fiska med handredskap, så kallat fritidsfiske.

Fiskeförbud

På några platser i kommunen råder det fiskeförbud. På dessa platser finns det en skylt om förbud av fiske. Det är till exempel inte tillåtet att fiska från badbryggorna i Saltkällan, Gårvik, Sannesjön och Hällevadsholm.


Foto på en vit skylt med en svart fisk på och en röd diagonal linje över fisken. I bakgrunden syns grönskande lövträd.Förstora bilden

På vissa platser råder fiskeförbud. Då finns det en sådan här skylt på platsen.