Publicerad:

Senast ändrad:

Ung Drive — sin egen chef i sommar

Foto på fem glada ungdomar som håller armarna om varandras axlar. På deras t-shirtar står det UNGDRIVE!Förstora bilden

Från vänster Elin Fransson, Johanna Nilsson, Adrian Andersson, Alexander Olsson och Alve Moberg.

Munkedal är pilotkommun inom Fyrbodal som tillsammans med Tanums kommun i år prövar konceptet Ung Drive, en möjlighet för ungdomar i åldrarna 16-19 att starta eget i sommar med hjälp av riktiga entreprenörer. Under en tuff kickoff-vecka efter midsommar har de fyra ungdomarna slipat på sin affärsidé, startat företag och fått sina första kunder.

— Det är kul att vi har kunnat erbjuda detta för ungdomar som ett alternativ till sommarjobb. Vi vill gärna se det som ett erbjudande som genomförs varje sommar och att det till nästa år kan bli fler som nappar på att bli sommarföretagare, säger Clas Hedlund, näringslivsutvecklare i Munkedals kommun.

 

Tack vare ett skattefritt startkapital kan ungdomarna nu med full kraft plocka marknadsandelar och växla upp sitt startkapital och hämta hem vinster.

 

Johanna Nilsson och Elin Fransson bestämde sig för att starta ett eget klädmärke under namnet Be Strong. Under kickoff-veckan har de designat tröjor och t-shirts som nu kan köpas via en nystartad webbutik. Tio procent av vinsten går till organisationen Min Stora Dag. Nu har de redan fått 13 beställningar och planerar att även designa mobilskal och tygpåsar. Deras mål är att fortsätta med företaget efter sommaren.

 

Alve Moberg, som har äventyr i blodet, kommer att starta ett bolag under namnet Resö äventyr där han tar ut kunder på äventyr och bad i Tanums kommuns vackra natur.

 

Alexander Olsson brinner för bilar och att hålla dem snygga, så han har startat ett bolag som tvättar och vårdar bilar för sina kunder. Clas Hedlund har hjälpt honom med kontakter till företag i kommunen och miljöenheten för att hitta en lokal som funkar med hans verksamhet.

 

UNGDRIVE är ett koncept som finns i 70 kommuner och utvecklas hela tiden.

 

— Fantastiskt roligt att få jobba med ungdomarna i Munkedal och den entusiasm som de utstrålar, säger Adrian Andersson från Ung Drive. Vi har också planer på att träffa motsvarande gäng i Vara/Grästorp för utbyte och inspiration.

 

Under sommaren kommer ungdomarna att bli coachade av Adrian och hans gäng samt träffas i halvtid för att dela erfarenheter. I mitten av augusti blir det avslutning.

 

Läs mer om UNGDRIVE på deras webbplats