Publicerad:

Senast ändrad:

Rekommendationer kring vinterkräksjukan

Foto på en ljusblå himmel med en helt snötäckt gren nedhängande.

Magsjuka beror oftast på en virusinfektion. Magsjuka smittar lätt och ofta är flera personer sjuka samtidigt i familjen eller på skolan/arbetet. Här kommer några rekommendationer du kan följa för att minska risken att föra smittan vidare.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn.


Eftersom magsjuka är så smittsamt är det bra att göra följande:

  • Tvätta händerna med varmt vatten och flytande tvål före måltider och efter toalettbesök. Handdesinfektion är inte tillräckligt då det inte biter på caliciviruset.
  • Ha egen handduk eller använda pappershandduk.
  • Hålla toaletten avtorkad och ren.
  • Barn och vuxna ska vara hemma när de kräks eller har diarré. Man kan gå tillbaka till förskola, skola eller arbete när man äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under minst två dygn. Barn som går i skolan ska stanna hemma i ett till två dygn efter att de har blivit friska.
  • Personer i samma hushåll som är friska behöver inte stanna hemma i förebyggande syfte. Men det är viktigt att tvätta händerna noga och att gå hem direkt om man får symtom!


Läs mer om vinterkräksjukan på 1177.se


Tipsa webbredaktionen