Publicerad:

Senast ändrad:

Så firas påskhelgen på kommunens vård- och omsorgsboenden

Påskcollage med blommor, ägg och buffé

I år kommer påskfirandet se annorlunda ut för väldigt många människor och familjer. Det gäller även våra vård- och omsorgsboenden där det råder besöksförbud. Men för att göra det bästa av en svår situation, kommer personal och kostenhet se till att påsken ska kännas så ljus och trevlig som möjligt för våra boende.

Kommunens kostenhet försöker alltid se till att lyfta helgdagar och högtider med maten som en del av upplevelsen - och påsken är inget undantag.


Magnus Eriksson, köksmästare på kostenheten, berättar om vad påskmenyerna på boendena kommer bjuda på i år.


- Vi försöker väva in säsongens primörer och gärna lokalproducerade råvaror till vardags och även i våra helgmenyer, berättar Magnus. På långfredagen blir det bland annat lammfärsbiffar från Sörbygden med blandsvampsås, klyftpotatis, grönsaker och sallad till varmrätt. Och förutom den klassiska påskbuffén på påskafton, blir det även en fin kalkonrätt på påskdagen samt hemrökt lax från Lysekil, tillagad i ett av våra kök, med hjortronsås på annandagen.


Allégården i Munkedal är ett av kommunens boenden som förberett för ett annorlunda påskfirande i år - där Lotta Nylander och Sara Karlsson är enhetschefer.


- Vi förstår den saknad och oro som uppstår när anhöriga inte får möjlighet att träffa varandra, säger Lotta. Vi kommer göra vårt allra bästa för att påsken ändå ska upplevas som en ljus och trevlig helg för våra boende. Påskdekorationerna är förberedda och vi har spellistor som ersättning till levande musikunderhållning.


- Vi ser även till att man får aktivera sig individuellt utefter förmåga och vilja, fortsätter Lotta. Det kan vara en promenad inne eller ute - eller kanske en solstund på uteplatsen om vädret är fint. Många vill även klä upp sig lite extra under högtiderna, vilket är något vi gärna uppmuntrar och hjälper till med. Och vi hjälper givetvis till med telefonsamtal eller videosamtal med anhöriga för de som har möjlighet till det.


Påskmeny

Ett urval av årets påskmeny på boendena i kommunen:


Långfredag

Lammfärsbiffar, blandsvampssås, klyftpotatis, blandgrönsaker, sallad

Dessert: Mangopannacotta


Kvällsmat:

Västerbottenpaj, laxröra, sallad


Påskafton

Påskbuffé, två sorters sill, lax, ägghalva, köttbullar, prinskorv, potatis, äggröra, sallad, bröd, smör, ost
Dessert: Påsk bakelse


Kvällsmat:
Janssons frestelse, sallad


Påskdagen

Kalkon, rostad potatis, sås, brysselkål, sallad, gelé
Dessert: Ägglikörmousse


Kvällsmat:

Ansjovisrulle, sallad


Annandag påsk

Vår egna hemrökta lax, potatis, hjortronsås, broccoli, sallad,
Dessert: Persikopaj, glass


Kvällsmat:
Sparrissoppa, baconkrossBild på Magnus Eriksson, Sara Karlsson och Lotta Nylander

Magnus Eriksson, Sara Karlsson och Lotta NylanderMer information

Mer information om åtgärder och rutiner kring covid-19 till dig med närstående som har bistånd från kommunen.
(2020-04-09)

 

 

 

Tipsa webbredaktionen