Publicerad:

Senast ändrad:

Situationen kring corona kan göra barn extra utsatta

Bild på en ung person som sitter framför en dator. 

Just nu spenderar många familjer extra mycket tid med varandra. Det kan vara något positivt men det kan också skapa problem. Våld i nära relationer kan öka i kriser och just nu lever många barn isolerade i sina familjer. Barn och unga spenderar dessutom mer tid online, vilket kan öka risken för att bli utsatt på nätet.

Till barn och unga som har det jobbigt hemma

Ibland kan det vara skönt att prata med någon utan att behöva säga vem man är. Då finns möjligheten att ringa eller chatta med:

Stöd till föräldrar och andra vuxna

Tips och råd om hur du pratar med barn om risker på nätet

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga om vad som hänt eller händer på nätet, precis som du ställer frågor om annat i barnets vardag.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och snälla. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, eller om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

 

Mer information

 

Tipsa webbredaktionen