Publicerad:

Senast ändrad:

Håll i – håll ut – håll avstånd

Bild på Jan Hognert och Håkan Sundberg på Centrumtorget i MunkedalFörstora bilden

Jan Hognert och Håkan Sundberg

Med anledning av rådande situation och vikten av att hålla ut vill kommunstyrelsens ordförande Jan Hognert och kommundirektör Håkan Sundberg förmedla några viktiga budskap och ett varmt tack.

Vi har nu under många veckor levt med de tuffa konsekvenser och påfrestningar som coronaviruset drabbat oss alla med. Vi vet att smittspridningen finns i våra kommuner i norra Bohuslän, liksom i övriga Sverige.


Många av oss önskar ett slut på krisen och de uppoffringar de medför. Många av oss längtar efter en tid när vi kan möta våra nära och kära som vanligt, utan att behöva tänka på smittrisker och riktlinjer. Det är fullt förståeligt.


Tyvärr är vi inte där än. Tvärtom är det nu viktigare än någonsin att vi tar ansvar för varandra och håller fast vid de riktlinjer som myndigheterna förmedlar.


Vi måste hålla ut ett tag till och behålla vårt respektfulla avstånd till varandra – vänta med resor, födelsedagsfirande, fester och andra sammankomster till en senare tidpunkt. Stötta era äldre anhöriga och andra riskgrupper – men fortsätt hålla fysisk distans.


All personal inom vård- och omsorg i kommunen har genomgått Västra Götalandsregionens riktade utbildning i vårdhygien. Tyvärr har dock smittspridning, trots restriktioner, besöksförbud och förebyggande arbete, förekommit även inom vår äldreomsorg.


Under ledning av Västra Götalandsregionen påbörjas denna vecka provtagning i form av egentest för medarbetare i kommunen som utför kommunal vård- och omsorg samt socialtjänst. Det är medarbetare med så lindriga luftvägssymtom att de annars skulle ha arbetat som erbjuds egentester. Syftet med provtagningarna är att möjliggöra återgång till arbetet så tidigt som möjligt inom vårdande verksamheter.


Många av våra företag befinner sig, tillsammans med sina anställda, även de i en oviss situation med permitteringar och en tuff ekonomisk situation. Men vi ser också prov på hur våra företagare hittar alternativa lösningar i vardagen tack vare kreativitet och initiativrikedom. Något som även föreningslivet tagit fasta på.


Vi för en lång och mödosam kamp mot ett virus som hotar både liv, hälsa samt samhällets funktioner och ekonomi.
Kampen är inte över - och vi behöver fortsätta arbetet tillsammans för att lindra krisens effekter, både på kort och lång sikt.


Den kris vi nu genomgår kommer analyseras och utvärderas under många år framöver – men här och nu behöver vi alla följa aktuella rekommendationer och riktlinjer på bästa sätt.


Till sist – återigen ett varmt tack till alla ni invånare, medarbetare, föreningar och företag som tar fortsatt ansvar för både er och andras hälsa. Tillsammans är vi starka.


Håll i – håll ut – håll avstånd!


Munkedal 14 maj 2020


Jan Hognert
Kommunstyrelsens ordförande
Munkedals kommun

Håkan Sundberg
Kommundirektör
Munkedals kommun


Tipsa webbredaktionen