Publicerad:

Senast ändrad:

Pernilla längtar efter att få musicera igen

Pernilla Stendahl med sin nyckelharpaFörstora bilden

Pernilla Stendahl, riksspelman och musiklärare

För Pernilla Stendahl, riksspelman på nyckelharpa och musiklärare på Munkedals kulturskola, har de allra flesta av hennes vanliga musiksammanhang ställts in under våren på grund av covid-19. Trots att saknaden av spelmansstämmor, repetitioner och konserter tillsammans med andra musiker börjar bli stor, tycker hon det är viktigt att fortsätta följa gällande riktlinjer för att begränsa smittspridning.

Hej Pernilla! Vem är du?

Jag arbetar som musiklärare i stråk, sång och körsång, med mera, på Munkedals kulturskola. Jag är även en av relativt få riksspelmän som har sin hemvist i Bohuslän.

 

Jag gick själv i Munkedals musikskola som barn och bor i Munkedal med min familj. Så man kan säga att musik, familjeliv och Munkedal är genomgående teman i mitt liv.


Hur har covid-19 påverkat din vardag?

Först och främst är jag tacksam för att mina nära och kära har klarat sig bra så här långt – och jag är glad att vi har restriktioner och rekommendationer att förhålla oss till.

 

Men i vardagslivet känns det som att allting har pausats på obestämd tid på grund av covid-19. Vi har inga fysiska lektioner med eleverna i nuläget på kulturskolan, utan har valt att undervisa via videochat. Inga spelmanslagsträffar, musikrepetitioner, konserter, kalas med mera.

 

Det har blivit ett slags vakuum i tillvaron kan man säga. Även om videochat är ett bra alternativ med tanke på omständigheterna, så kan man med dagens överföringshastigheter inte spela tillsammans i realtid, vilket är den stora glädjen i musicerandet med andra. Så jag längtar verkligen till att man ska kunna träffas som vanligt igen.


Hur ser du på kommande sommar och höst?

Vanligtvis brukar vi åka iväg och campa några veckor på sommaren, men i år blir det hemester. Vi kommer nog att bada, sola, måla huset och göra utflykter i naturen.

 

Jag tycker att det är viktigt att vi som samhälle inte slappnar av och faller tillbaka i gamla rutiner för tidigt. Man ska ha respekt för att smittan finns kvar – och man vet aldrig vem som kan drabbas eller hur hårt.


Håll i, håll ut, håll avstånd

Artikelserien - Håll i, håll ut, håll avstånd - har som syfte att genom lokala inslag lyfta fram vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer kring coronaviruset och covid-19 under sommaren och hösten 2020.

Följ Folkhälsomyndigheterna och krisinformation.se för uppdaterad information.

För samlad information om vad som gäller sommaren 2020 angånde covid-19, se Sommar under pandemin på krisinformation.se (länk ej aktuell)


Uppdatering 2021-09-14: Länken ovan till sidan på krisinformation.se är ej aktuell längre.

 

 

Tipsa webbredaktionen