Publicerad:

Senast ändrad:

Marias vardag - färre bröllop, mer paket

Bild på Maria Tuimala Sörensson framför bensinstationen

Maria Tuimala Sörensson

Maria Tuimala Sörensson är praktiskt taget uppväxt på bensinstationen i Hällevadsholm, som hennes morfars far startade redan 1937. Vid sidan av arbetet är Maria en flitigt anlitad sångerska och även borgerlig vigselförrättare sedan många år. I år har dock flertalet av de inbokade bröllopen ställts in på grund av covid-19 - något som Maria anser kan vara klokt.

Hej Maria! Vem är du?

Jag är född, uppväxt och bosatt i Hällevadsholm med man och utflugna barn. Min familj har drivit tappen i Hällevadsholm ända sedan morfars far startade den 1937. Min mormor Zita hade även en kombinerad blomster- och boutiqueaffär här bredvid under många år – och som barn älskade jag att tillbringa min tid där. Idag ägs tappen av min syster och hennes man, och jag jobbar här sedan många år. Förutom några perioder med studier i Stockholm och utomlands, har jag nog upplevt merparten av mina livsäventyr här i norra Bohuslän. Men jag älskar att upptäcka nya platser, musik och kultur, både i närområdet och i fjärran länder.

Jag är även borgerlig vigselförrättare sedan drygt tio år med uppdrag i framförallt Bohuslän – och sjunger ofta på begravningar, bröllop och dop i närområdet. Förutom solosången är jag med i körsammanhang och har även spelat med i många revyer och musikaler, ofta tillsammans med Skalbankarna i Uddevalla, men även på andra ställen. Jag tror att sång och gemenskap skapar mer glädje i livet – och vi får kommentarer då och då att vi är så glada här på tappen, vilket naturligtvis gör att vi blir ännu gladare.Hur har covid-19 påverkat din vardag?

Här på bensinstationen har vi arbetat mycket med att anpassa rutiner och praktiska moment för att följa myndigheternas rekommendationen på bästa sätt. Förutom fysiska, hygienmässiga och informativa anpassningar i butiksdelen, kan vi även lämna ut varor och postpaket på utsidan för de som önskar. Vi märker även att andelen postpaket har ökat de senaste månaderna.

När det kommer till vigselförrättningar så har nästan alla årets bokade bröllop ställts in, vilket jag anser är klokt. Det kan vara svårt i nuläget att anordna ett större bröllop med släktingar och vänner , där riskgrupper inte ska delta, där man måste hålla avstånd och där det kan finnas en allmän oro för hur man kan hantera situationen. Ett bröllop ska ju vara en glädjens dag – och jag hoppas att vi alla snart kan umgås i gemenskap och närhet igen.

Körövningarna är givetvis inställda sedan länge och när jag sjunger vid ceremonier i kyrkan är det oftast enbart den närmsta familjen som är närvarande.Hur ser du på sommaren och hösten?

Det känns faktiskt som att jag har hittat en fungerande vardag i de dagliga smittskyddsrutinerna, vilket är viktigt att hålla fast vid. Jag tycker även att man ska passa på att vara utomhus och kanske ta med en picknick eller en fika ut i naturen.

I mitt jobb och mina övriga roller möter jag många personer – och jag hoppas, ser och tror att de flesta bryr sig och fortsätter hålla avstånd samt tvätta händerna.

I min roll som sångerska vid ceremonier får jag förtroendet att följa människor i både glädje och sorg – och jag inser hur viktigt det är att vi är tar hand om varandra och våra liv – särskilt i dessa tider.


Håll i, håll ut, håll avstånd

Artikelserien - Håll i, håll ut, håll avstånd - har som syfte att genom lokala inslag lyfta fram vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer kring coronaviruset och covid-19 under sommaren och hösten 2020.

Följ Folkhälsomyndigheterna och krisinformation.se för uppdaterad information.

För samlad information om vad som gäller sommaren 2020 angånde covid-19, se Sommar under pandemin på krisinformation.se (länk ej aktuell)


Uppdatering 2021-09-14: Länken ovan till sidan på krisinformation.se är ej aktuell längre.

 

 

 

Tipsa webbredaktionen