Publicerad:

Senast ändrad:

Rickard - vi kommer fortsätta göra vad som krävs

Rickard Olsson framfören frukt & grönt-sektion

Rickard Olsson

Rickard Olsson är kungshamnskillen som fick sina drömmar uppfyllda i Dingle, då han efter nära 20 år i livsmedelsbranschen äntligen kunde bli egen handlare i egen butik. Under de sju år som Rickard nu drivit livsmedelsbutiken i Dingle, har både utbud och omsättning växt – och man värnar om den lokala kundkretsen, även under krävande covid-19-tider.

Hej Rickard! Vem är du?

Jag är en fotbollsälskande kille som är uppvuxen och bosatt i Kungshamn tillsammans med min sambo. Fotbollen var en stor och aktiv del av mitt liv från barnsben ända fram till 35-årsåldern. Jag var nog tuffare på planen än jag är utanför, och till slut fick jag acceptera att kroppen kanske fått sig en smäll för mycket. Men det var roliga år och jag har med mig många bekanta ansikten från alla lag man mött.

Butikslivet fick jag prova på redan som 14-åring, då jag började sommarjobba på livsmedelsbutiken Skeppet i Kungshamn, något jag trivdes mycket bra med. Efter gymnasiet började jag jobba heltid i butiken och fick möjlighet att prova på allt från mejeri och chark till frukt och grönt. Vid 24 års ålder fick jag möjlighet att bli butikschef, vilket var både spännande och ansvarsfyllt. Där växte en dröm fram om att någon gång kunna driva en egen butiksverksamhet, då jag älskar butikslivet och alla dagliga möten med människor.

Efter några år som butikschef i Borås fick jag 2013 möjlighet att köpa butiken i Dingle – vilket var starten på en utmanande och fantastiskt rolig resa. Vårt fokus har hela tiden varit att värna om det lokala och att våga satsa på framtiden. Under åren har vi investerat i nya kylar och frysar, ny LED-belysning, nya snabbkassor med mera. Vi har även börjat med postutlämning, utökade öppettider och bemanning, halvmanuell chark och spelhörna. Under åren framåt kommer vi fortsätta investera i miljöfrämjande åtgärder på bland annat kyl- och fryssidan. Vi tittar även på möjligheterna att förbättra parkering och varuintag.

En butik med vårt läge har inte bara en funktionell betydelse, utan är även en social mötesplats där man kan möta vänner och bekanta och prata en stund. Det är den lokala anknytningen som är så trevlig och viktig för både butik och kunder. Butiken har ökat omsättningen under de senaste åren med nära 30 %, vilket visar på en ökad vilja att handla lokalt – och en stor del av framgången beror på vår fantastiska personal.


Hur har covid-19 påverkat din vardag?

Ja, ser vi till min vardag här i butiken så har vi, som så många andra butiker, genomfört en rad åtgärder för att leva upp till de riktlinjer som myndigheterna och branschen tagit fram gällande lokaler och hygien- och städrutiner. Vi har bland annat skyltat upp med budskap på både väggar och golv om att hålla avstånd mer mera och vi har plexiglasavskiljare vid kassa och varupackning, samt placerat ut handsprit. Snabbkassorna har även bidragit till att minska köbildning.

Vi har även tidigarelagt öppningstiderna så att riskgrupper kan handla tidigt på morgonen. Man kan även beställa varor på distans som vi sedan plockar ihop och lämnar till ombud eller utanför butiken.

Kort sagt så har våren inneburit stora omställningar som tagit mycket tid och kraft – och även här vill jag ge en eloge till både personal och kunder som med en positiv och tålmodig inställning, sett till att vi kunnat hantera en omvälvande situation på bästa sätt. Vi kommer att fortsätta göra vad som krävs tills vi kan återgå till en mer normal vardag.


Hur ser du på sommaren och hösten?

Jag tycker de allra flesta kunder är duktiga på att följa riktlinjerna för covid-19 – och jag tror vi har goda möjligheter att hålla smittspridningen på en låg nivå om vi alla bara fortsätter att följa gällande rekommendationer.

Jag tror på det ständigt upprepade budskapet - håll avstånd, tvätta händerna och tänk dig för om du känner dig sjuk eller är i en riskgrupp.


Håll i, håll ut, håll avstånd

Artikelserien - Håll i, håll ut, håll avstånd - har som syfte att genom lokala inslag lyfta fram vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer kring coronaviruset och covid-19 under sommaren och hösten 2020.

Följ Folkhälsomyndigheterna och krisinformation.se för uppdaterad information.

För samlad information om vad som gäller sommaren 2020 angånde covid-19, se Sommar under pandemin på krisinformation.se (länk ej aktuell)


Uppdatering 2021-09-14: Länken ovan till sidan på krisinformation.se är ej aktuell längre.Tipsa webbredaktionen