Munkedals kommunvapen

Bevattningsförbudet hävt i Munkedals kommun – men besparingsuppmaning kvarstår

Foto på en vattenkanna som vattnar en planta.

Från och med 29 juli häver Västvatten det bevattningsförbud som gällt i Munkedals kommun sedan en månad tillbaka. Uppmaningen om att vara sparsam med vattnet gäller dock fortfarande.

Bevattningsförbudet infördes i slutet av juni, efter att en tidig vår och varm försommar lett till låga nivåer i kommunens dricksvattenbrunnar.


Juli månads svala väder och nederbörd, tillsammans med kommuninvånarnas minskade förbrukning, har nu gjort sitt för brunnarnas återhämtning och Västvatten häver därför bevattningsförbudet från och med 2020-07-29.

Besparingsuppmaning kvarstår

Trots sommarens regn och relativt kyliga väder, uppmanar Västvatten till fortsatt sparsamhet med vattnet. Detta på grund av att dricksvattnet i Munkedals kommun kommer från grundvatten, som påverkas långsamt av det regn som faller.


Vid besparingsuppmaning råder inget förbud, men det är mycket olämpligt att använda stora mängder vatten, till exempel till att fylla pooler, vattna gräsmattor eller använda vattenspridare.

Tips för att spara vatten i vardagen

  • Samla regnvatten från tak i tunnor under husens stuprör och använd till bevattning i trädgård.
  • Vattna i trädgården tidig morgon eller sen kväll. Punktbevattna de växter som behöver vatten. Mindre vatten avdunstar och trycket på övrig vattenförbrukning är mindre.
  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.


Mer information hittar du på Västvattens webbplats