Publicerad:

Senast ändrad:

Bedrägerivåg mot äldre i Västsverige

Just nu pågår en våg av bedrägerier i Västsverige som drabbar de allra äldsta och där den pågående pandemin ingår i brottsupplägget. Polisen i Region Väst vädjar nu till allmänheten om att sprida information om de pågående bedrägerierna till närstående, kollegor, vänner och andra med äldre familjemedlemmar.

– Bedragarna har specialiserat sig på att söka upp och lura ensamstående personer födda på 1920 och 1930-talet, berättar Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen på Polisen i Region Väst. De hittar sina offer på internet, där de enkelt kommer över födelseår, hemadress och telefonnummer. Två tredjedelar av offren är kvinnor.


Bedragarna ringer upp brottsoffren och utger sig för att vara från banken. De säger att det är fel på den äldres kontokort och att det måste bytas ut.


– De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet, fortsätter Anna-Karin Kjellgren. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut.


Hembesöken genomförs oftast dagtid. Bedragarna tar sig in i fastigheterna eftersom de har ringt upp målsägarna innan besöket och på så vis fått tillgång till eventuella portkoder och liknande.

Polisen: Så skyddar du dig mot bedrägerier

  • Tänk på att banken eller polisen aldrig ringer upp och ber någon att lämna ifrån sig värdesaker eller personliga uppgifter.
  • Om du får den här typen av frågor – lägg på luren.
  • Anmäl direkt till polisen. Anmäl även ett försök till brott.


Mer information hittar du på Polisens webbplats