Publicerad:

Senast ändrad:

Varning för bluffsotare

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän varnar boende i Uddevalla, Lysekils och Munkedals kommuner för personer som erbjuder sina tjänster inom ventilation sotning och brandbesiktning över telefon. Man bör tacka nej till dessa erbjudanden.

Ett flertal fastighetsägare i Munkedals kommun har hört av sig och berättat att de blivit uppringda av ett företag som just nu är i området och på kort varsel vill komma och sota deras köksfläkt.

 

Budskapet i telefonsamtalet är det är dags för sotning av imkanaler och säljaren som upplevs som mycket påstridig får det att framstå som att det är ett lagkrav för ägare av villor eller flerfamiljshus. Detta är felaktigt då kravet på kommunal rengöring av köksfläktar och imkanaler försvann 2004. Numera är det ägarens eget ansvar att se till att detta blir utfört.

 

Man ska inte blanda ihop det här företagets erbjudanden med de lagstadgade tjänster som den kommunalt upphandlade skorstensfejarmästaren sköter avseende sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler.

 

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän har avtal med två sotningsentreprenörer som hanterar uppdraget i våra medlemskommuner. All bokning sker via brev eller e-post, aldrig som telefonbokning.

 

Har du frågor som rör detta går det bra att kontakta Räddningstjänsten, 010-16 155 00, eller respektive kommuns sotningsentreprenör.

 

Munkedal och Lysekil: A.Hj. Skorstensfejeri AB, 0523-32 160

Uddevalla: Sotningstjänst i Väst AB, 0522-33 380
Tipsa webbredaktionen