Publicerad:

Senast ändrad:

Måltidsavdelningen ställde om - levererar hundratals matlådor till distanselever

Bild på packade matlådor

Torsdagen den 7 januari gav regeringen besked om möjlighet för högstadieskolor att övergå till distans- och fjärrundervisning inför skolstarten 11 januari. Något som bland annat krävde snabba lösningar från kommunens måltidsavdelning, så att distanseleverna ska få tillgång till skolmat.

Efter ett snabbt sammankallat samordningsmöte på måltidsavdelningen, gick flera av medarbetarna på kommunens måltidsavdelning in frivilligt söndagen den 10 januari för att tillaga och förpacka 100-tals lunchlådor för utlämning till eleverna på skolstartsdagen - samtidigt som ordinarie skolmat skulle tillagas för de som var kvar på skolorna.

På onsdag samma vecka hade måltidsavdelningen även lyckats lösa administration och logistik, så att matlådor till högstadieeleverna även kunde avhämtas via fler skolor i kommunen, samt ordnat möjlighet för vårdnadshavare att hämta matlådor i samband med arbetsdagens slut.

— Logistiken kring matlådorna är ganska omfattande, så vi behövde verkligen ställa om snabbt, berättar Sandra Ostwald, kock. Vi behöver ha järnkoll på saker som klasslistor, specialkost, utlämningsställen, produktion och att kylkedjorna för matlådorna hålls intakta hela vägen. Vi har även fått hjälp av fastighetsavdelningen, samt gata och parkavdelningen med transporterna.

Distansundervisningen för Kungsmarksskolan är planerad att fortsätta ytterligare några veckor med årskurser växelvis på plats och växelvis på distans. För närvarande levererar man ut cirka 500 matlådor i veckan.

— Då vi i normala fall beställer hem råvaror och ingredienser efter en meny som bestäms veckor i förväg, fick vi även i början justera menyerna så de funkade för matlådorna. Nu efter några veckor börjar vi komma i fas även med beställningarna, avslutar Sandra.

För dig som vill veta mer om måltider inom kommunen - har måltidsavdelningen även ett instagramkonto som du kan följa:


Måltidsavdelningens Instagramkonto
Tipsa webbredaktionen