Publicerad:

Senast ändrad:

Fyrverkerier - Viktigt att tänka på

Foto på sprakande fyrverkerier på himlen.

Fyrverkerier räknas till explosiva varor och omfattas därför av lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Du måste vara minst 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Trots detta är många som varje år skadas av fyrverkerier under 18 år. Det är viktigt att du som vuxen tar ansvar.

Användning och tillstånd

För att använda fyrverkerier vid högtiderna påskafton, nyårsafton och valborgsmässoafton mellan klockan 15.00-01.00 behöver du inte tillstånd, om det inte innebär någon särskild olägenhet eller risk.


Andra tider på året kan du behöva du söka tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier. Kommunen har lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier. Vill du veta mer om fyrverkerier kan du besöka MSB:s hemsida.

Tänk på:

  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Låt inte personer under 18 år hantera fyrverkerier
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador

Förvaring av fyrverkerier

Du behöver inte söka tillstånd för att få köpa och inneha vanliga konsumentfyrverkerier. Du får förvara upp till fem kilo konsumentfyrverkerier utan tillstånd om det är för eget bruk. Du får förvara hela mängden i din bostad men inte i ett rum med värmekällor som eldstad, öppen spis, kakelugn eller värmepanna.


Tipsa webbredaktionen