Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall minskar i Västra Götaland. Ökar i Munkedals kommun.

Kartbild vecka 14 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Kartbild vecka 13 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 13 rapporterades 6 642 fall i Västra Götaland. Det är en minskning med 12 % jämfört mot föregående vecka. Minskningen ska dock ses i relation till påskledigheten som inneburit andra förutsättningar för öppettider och provtagning. I Munkedals kommun ökade antalet fall.

Antalet personer som läggs in på sjukhus på grund av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Det gäller både vanlig sjukvård och intensivvård.


– Vi ser att relativt sett fler yngre behöver sjukhusvård. Men även att antalet bland de yngre som blir allvarligt sjuka ökar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström till VGRfokus.


I Munkedals kommun vecka 13 rapporterades 45 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 43 fall per 10 000 invånare. Det är en ökning jämfört med vecka 12 då det rapporterades in 36 fall för kommunen.


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget inga bekräftade smittfall bland omsorgstagare eller vårdpersonal.


– Det finns inga magiska sätt. Smittspridningen måste minska. Det mesta talar för en sommareffekt som vi såg i fjol. Att smittspridningen minskar under sommaren som för de flesta virus. Vi har också fler som blir immuna på grund av genomgången infektion och vi kommer också att få en vaccinationseffekt. Men innan vi är där så har vi några tuffa veckor, kanske en månad framför oss och nu måste vi hjälpas åt, säger Ann Söderström.


Ta del av artikel i VGRfokus om smittläget.

Regionala rekommendationer förlängs

De skärpta regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen i Västra Götaland är förlängda och gäller fram till 18 april.


Enklare att provta sig för covid-19

Nu har det blivit enklare att hitta lediga tider för att göra ett så kallat PCR-test, som visar om man är smittad av covid-19. Via en ny sida på 1177.se kan man utan att behöva logga in få en snabb överblick vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider.


Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar


Information om statistik

Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Tipsa webbredaktionen