Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall ökar i Västra Götaland och i Munkedals kommun

Kartbild vecka 15 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).Förstora bilden

Kartbild vecka 15 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 15 rapporterades 6 953 fall i Västra Götaland. Det är en ökning med 9 % jämfört med föregående vecka. Även i Munkedals kommun ökar antalet fall.

Under vecka 15 rapporterades 6 953 fall i Västra Götaland. Det är en ökning med 9 % jämfört med föregående vecka. Även i Munkedals kommun ökar antalet fall.


– Var femte patient dör i intensivvården. Vi vill inte se er där. Så följ de råd och riktlinjer som finns och vaccinera er, det är ett effektivt sätt för att minska smittspridningen och minska antalet inneliggande i vården. Missa inte chansen att rädda liv, säger Peter Dahm, verksamhetschef för Anestesi/operation-IVA på Sahlgrenska universitetssjukhuset till VGRfokus.


I Munkedals kommun vecka 15 rapporterades 56 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 53 fall per 10 000 invånare. Det är en ökning jämfört med vecka 14 då det rapporterades in 43 fall för kommunen.


Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget 1 omsorgstagare och 1 medarbetare med bekräftad covid-19.


Förlängda nationella rekommendationer

Folkhälsomyndigheten föreslår att datumet för när åtgärder stegvis kan börja anpassas skjuts fram till den 17 maj.

Folkhälsomyndigheten: Smittspridningen kräver förlängda restriktioner

Skärpta rekommendationer i Västra Götaland

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västra Götaland. Smittskyddsläkaren har därför beslutat att förlänga de skärpta regionala rekommendationerna till den 2 maj.


Läs mer om förlängda rekommendationer i Västra Götaland (länk ej längre aktuell)

Provtagning covid-19

Via 1177.se kan man utan att behöva logga in, få en snabb överblick över vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider för ett så kallat PCR-test.


Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar