Publicerad:

Senast ändrad:

Stor smittspridning av covid-19 i Munkedals kommun just nu

Bild med coronavirus och texten "Stor smittspridning i Munkedals kommun!"

Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser att smittspridningen i Munkedals kommun ökar:
- Smittspridningen av covid-19 är stor i Munkedals kommun nu! Tid för skärpning av efterlevnad till riktlinjer! Gör vad du kan för att minska risken för att bli smittad och att föra smitta vidare.

När övriga regionen och Fyrbodal sjunker något i smittspridning är Munkedal en av de kommuner som istället har ett ökat antal fall. Högst förekomst syns i åldrarna 20-29 år, men alla åldrar upp till 60 år har många fall.

 

- Vi ser fall bland barn, men inga utbrott på skolan. De flesta barn smittas i hemmet. Du som vårdnadshavare, se till att inte du själv tar smittan in i familjen, säger Eva Lindhusen Lindhé. Om någon är sjuk i familjen ska denna isoleras i möjligaste mån. Alla i familjen som har symtom som kan vara covid-19 ska provtas, även barn från förskoleåldern och uppåt. Tänk på att symtomen i de flesta fall är milda.

 

- De flesta smittas i familjen, därnäst kommer arbetsplatsen. Har din arbetsplats gjort allt för att motverka att smitta sprids?
Du som arbetar med riskgrupper – se till att du är vaccinerad för att skydda dina vårdtagare.

 

Läs mer om arbetsplatser på webbplatsen för Smittskydd Västra Götaland - 

 

- På fritiden ska vi alla tänka på att hålla avstånd, och det är viktigt även utomhus. Det är inte tid för fester och nära kontakter ännu, fortsätter Eva Lindhusen Lindhé. Nu är det tid för alla invånare i kommunen att verkligen hålla sig till riktlinjerna. Håll i och håll ut till slut!

 

- Här finns ett ljus i tunneln: Från maj månad kommer väldigt mycket vaccin till landet och vi kan se fram emot en minskande smittspridning relativt snart. Därför är det viktigt att vi inte snubblar på målsnöret, avslutar Eva Lindhusen Lindhé med en önskan om en smittfri vår.