Kockskola på fritids
Under de två första sommarlovsveckorna arrangeras kockskolor på kommunens alla fritidshem. Först ut denna vecka är Hedekas skola och Munkedalsskolan. Nästa vecka är det dags för Hällevadsholms skola, Centrumskolan och Bruksskolan.
På kockskolan får eleverna lära sig mer om olika råvaror och att laga mat från grunden. De får också bekanta sig med de fem grundsmakerna och testa hur sinnena samverkar och påverkar en måltid.
— Syftet med kockskolorna är dels att öka elevernas intresse och kunskaper kring hållbar mat och matlagning, dels att lyfta fram matens möjligheter när det gäller att arbeta mot målen i läroplanen, berättar Johanna Bothén, måltidsutvecklare i Munkedals kommun. Kockeleverna får träna på att läsa recept, följa instruktioner och att tillsammans planera mot ett bestämt mål. Men det finns förstås också utrymme för fantasifullt skapande och egna kreativa idéer. Som kock måste man ju få sätta sin egen touch på maten.
Kockskolan genomförs med de elever som är på fritids de aktuella dagarna - och vårdnadshavare har fått lämna in intresseanmälan i förväg så att måltidsavdelningen ska kunna planera för inköp, upplägg och eventuell specialkost.
— En av dagarna får kockeleverna även göra studiebesök hos en bonde på lantbruket i Dingle, berättar Johanna Bothén. Det blir även ett besök i lantbruksskolans växthus där det just nu växer så det knakar. Utflyktsdagen till ära bjuds kockeleverna på en härlig grillunch ute på den stora terrassen vid Utvecklingscentrum.
Under kockskolans övriga tre dagar är det kockeleverna själva som tilllagar tvårättersluncher. Bland annat får de lära sig att laga en variant av den populära rätten Fish´n chips genom att panera sejfilé, ugnsrosta rotfrukter, lägga in pressgurka och vispa ihop en egen aioli. Till efterrätt lagas det bananpannkaka med rabarbermos. Det blir även två sorters hemlagad lasagne med färgsprakande sallad från frö till blomma, följt av dadelboll och fruktsallad.
— Vi vuxna är så imponerade av de unga kockarnas engagemang och samarbete i köket. De tar uppgifterna på största allvar och tar ansvar hela vägen från recept till färdig rätt, säger Johanna Bothén. Men allra gladast blir vi för den glädje som barnen visar och förmedlar. ”Detta är så roligt! Varför har vi inte kockskola oftare”, som ett barn uttryckte. ”Man känner liksom en sån frihet när man lagar mat”, sa ett annat barn. Vi hoppas såklart att barnen även vill laga, bjuda och dela med sig av sina nyvunna lärdomar i hemmet. På så sätt sprids matglädjen vidare till fler.
Satsningen kring kockskolan möjliggörs genom att måltidsavdelningen beviljats folkhälsomedel för att tillsammans med fritidshemmen implementera måltidspedagogik som ett arbetssätt på fritids.