Offentliga måltidens dag i Munkedals kommun

Torsdagen den 21 oktober firas Offentliga måltidens dag på alla förskolor, skolor och äldreboenden i Munkedals kommun. Dagen till ära serverades en specialkomponerad höstmeny med fokus på närproducerade och härproducerade råvaror.

Visste du till att det serveras ca tre miljoner måltider varje dag i vård, skola och omsorg i Sverige? Och att Sverige är unikt som har gratis skolmåltider till alla barn och unga?


Offentliga måltidens dag hyllar måltidsverksamheter i hela Sverige. Syftet är att lyfta de värdefulla måltiderna genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet får visa upp sig på olika sätt, så att goda exempel sprids och kommer fler till godo.


I Munkedals kommun bestod menyn i alla kök och matsalar av hemlagade nötfärsbiffar från lokala naturbetesdjur, alternativt favabönsbiffar med bönor från bygden, serverade med kokt dinglepotatis, gräddsås, ugnsbakad vitkål, rårörda lingon samt en färgsprakande salladsbuffé. Till efterrätt bjöds Husets äppelkaka med vaniljsås.


Om Offentliga måltidens dag

Bakom instiftandet av Offentliga måltidens dag står projektet MATtanken som finansieras via den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, samt av Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges konsumenter.


Mer information om Offentliga måltidens dag hittar du på MATtankens webbplats