Publicerad:

Senast ändrad:

Rörelseövningar på demensboendet främjar aktivitet och stimulans

En kvinna står med armarna utsträckta åt sidorna på en innergård.

Demenssjuksköterskan Lena Andersson visar en av övningarna ur rörelseprogrammet på Allégårdens innergårdar.

Allégården i Munkedal är ett demensboende där personer med glömskeproblematik får vård och stöd. På boendet finns två innergårdar med växtlighet och blommor där de boende kan umgås och vistas utomhus. Nu har innergårdarna, tack vare ett stipendium från Alzheimerfonden, försetts med ett antal övningsstationer för att främja rörelseaktivitet och stimulans.

Lena Andersson, demenssköterska på Allégården i Munkedal, och hennes kollegor fick idén att skapa en motionsslinga i miniatyr med övningsstationer, utifrån stora motionsslingor.

 

– Vi hade lagt märke till att flera vanliga motionsslingor satt upp små anvisningar utefter spåren, där man kan stanna upp och göra olika övningar, berättar Lena Andersson. Så vi fick idén att vi kunde göra något liknande på våra innergårdar - och att vi skulle ansöka om ett stipendium för genomförandet via Alzheimerfonden.

 

Människor som drabbas av demenssjukdomar har ett stort behov av meningsfulla aktiviteter - och av hundratals ansökningar valdes Allégården ut som en av stipendietagarna, med ett bidrag på 10 000 kr.

 

– Det var ju jätteroligt för verksamheten att få bidrag till att genomföra idén, fortsätter Lena Andersson. Vi har nu satt upp åtta skyltar på våra innergårdar, med två rörelseövningar vardera - och de är anpassade för att kunna utföras både stående och sittande. Vi kallar slingan Håll i gången.

 

Då framtagandet av skyltarna till stor del kunde göras internt av kommunen, fanns det pengar över till fler aktiviteter på innergårdarna.

 

– Vi har även köpt in små flyttbara basketkorgar i anpassningsbar höjd som vi ska ha på innergårdarna för lekfulla bollövningar, berättar Lena Andersson.


Artikel från kommuntidning nummer 8, oktober 2021

Det här är en artikel från Munkedals kommuntidning som delades ut till alla kommunens hushåll vecka 43. Läs tidningen i sin helhet på: www.munkedal.se/tidning