Suicidpreventiva dagen den 10 september
Lördag 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma insatser för att förhindra självmord. Under 2021 dog 1 226 personer av suicid i Sverige.
De allra flesta barn och vuxna uppger att de har en god hälsa och mår bra, men den psykiska hälsan kan variera under livets olika skeden. Det är först när nedstämdhet och oro tenderar att bli ett normaltillstånd, som det betraktas som psykisk ohälsa. Ibland leder psykisk ohälsa till att människor till slut upplever att den enda lösningen är att ta sitt liv.
Under 2021 dog 1 226 personer av suicid i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa var 873 män och 353 kvinnor, det innebär att två tredjedelar av de som avled i suicid 2021 var män. När det gäller suicidförsök är förhållandet omvänt, där kvinnor utgör en betydligt större andel än män.
- Det är viktigt att vi alla uppmärksammar psykisk ohälsa i samhället och i vår direkta omgivning - och vågar prata med människor som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord, säger Linn Karlsson, folkhälsostrateg i Munkedals kommun.
- En farlig myt är att det inte skulle gå att hindra en person som har bestämt sig. Men, alla som överväger att ta sitt liv är ambivalenta, oftast fram till sista minuten. Om du, eller någon i din närhet, har självmordstankar är det viktigt att du får hjälp. Det finns ett flertal stödlinjer som kan hjälpa, stötta och finnas där för dig, berättar Linn Karlsson.
Här kan du få hjälp:
112 - akutnummer
Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.
Minds självmordslinje - tel: 90101
Öppen dygnet runt.
Det går även att chatta med Mind
Bris - tel: 116 111
Barnens rätt i samhället
Jourhavande medmänniska - tel: 08-702 16 80
Jourhavande präst - via 112
Mer information om suicidprevention
SPIV - Suicidprevention i Väst