Publicerad:

Senast ändrad:

Internationella flytvästdagen

Hund med flytväst på sig och en glad matte som håller två flytvästar i handen- 

Varje år drunknar ett trettiotal människor i Sverige i samband med fritidsbåtolyckor. De allra flesta saknade flytväst. På söndag är det den Internationella Flytvästdagen, en dag då flera organisationer och myndigheter vill uppmärksamma betydelsen av att använda flytväst på sjön. Munkedals kommun vill därför tipsa om att du kan låna flytväst på biblioteket i Munkedal utan kostnad. Vi listar även Sjöfartsverkets tio råd för en säker fritidsbåtsäsong.

Flytvästen är en billig livförsäkring. Undersökningar av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att nästan hälften av de som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst. Om de dessutom haft möjlighet att larma, exempelvis med en
mobiltelefon i vattentätt fodral, skulle fler än hälften kunna ha klarat sig.


Det är inte bara i fritidsbåtar flytvästen är bra. Vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen också en bra trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan använda

räddningsväst som en extra säkerhet, givetvis i kombination med ständig tillsyn.

Låna flytväst utan kostnad i sju dagar

Munkedals bibliotek har en flytvästdepå där du utan kostnad kan låna lämplig flytväst under sju dagar. Flytvästarna finns i flera viktklasser: från små barn till stora vuxna.


I flytvästdepån finns även ett antal flytvästar för hundar i olika storlekar.

 

Här hittar du öppettider och kontaktuppgifter för biblioteket i Munkedal

Sjöfartsverkets tio råd för en säker fritidsbåtsäsong

Flytvästen

Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt. En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen på sig i vattnet.

Vädret

Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. Ladda hem Sjöfartsverkets väderapp "ViVa" till din mobiltelefon.

Navigationsutrustning

Lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen ombord, så att du lätt kan ange din position. Papperssjökort är en säker nödlösning om elektroniken ombord inte fungerar. Förvara din mobil i ett vattentätt fodral. Se till att aktivera platstjänster i mobilen, då blir du lättare att hitta vid händelse av en olycka. Ett bra komplement ombord är en personlig nödsändare, så kallad PLB. Den larmar via satellit och positionen blir känd samtidigt som larmet kommer in. Kom ihåg att den personliga nödsändaren måste registreras.

Planering

Det lönar sig att tänka ett par steg framåt på sjön. Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar i din planerade rutt. Var också beredd att planera om din rutt, beroende på vädret.

Ankare

Med hjälp av ankaret kan du alltid få stopp på båten. Genom att ankra kan du vinna mycket värdefull tid innan assistans hinner komma till platsen. Men lika viktigt som att ha ett ankare ombord är det att ha tillräckligt med ankarlina.

Trygghet

Framför alltid båten på ett sätt så att alla passagerare känner sig trygga.

Sällskap

Ha sällskap i båten. Du utsätter dig för en högre risk om du är ensam i båten, speciellt om du inte kan larma.

Underhåll

Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Ta de första turerna i närheten av land.

Försäkring

Tänk på att teckna assistansförsäkring i förväg, så att du inte behöver bekosta bärgning själv.

Rapportera

Upptäcker du fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller ser annat som kan utgöra fara för sjöfarten, vill vi att du genast rapporterar det till Sjöfartsverket. Det gör du enklast via www.sjofartsverket.se/rapportera alternativt på telefonnummer 0771-63 06 85.

 

 

 

Tipsa webbredaktionen