Publicerad:

Senast ändrad:

Berättarbänk hyllar arbetarna i stenbrottet

Flera människor som står i bakgrunden. I förgrunden syns en sten där en konstnär huggit ut kuber i stenen. Förstora bilden

Lördag 28 september invigdes en berättarbänk och informationstavla i Hällevadsholm för att uppmärksamma granitens betydelse för både Hällevadsholm och Bohuslän.

Berättarbänken är producerad av konstnären Lukas Arons och är en hyllning till alla de arbetare som arbetade i Hällevadsholms stenbrott.

– Genom berättarbänken har bygden fått ytterligare en plats för att berätta och påminna om vårt kulturarv. Sedan tidigare har vi Stenehed och Thomas Thorild och nu även stenbrytningen, säger Munkedals kommuns kulturutvecklare JanOlof Karlsson som även var med och talade vid invigningen.

Berättarbänken och informationstavlan hittar du vid Kolstorpsvattnets badplats i Hällevadsholm.

Här bröts det silvergranit

I Hällevadsholms samhälle har det brutits sten sedan Bohusbanan byggdes 1903. Järnvägen gjorde det möjligt att transportera den blå-gråa graniten, bland annat kallad silvergranit, från Hällevadsholm till kunder runt om i Sverige.

Projektet Berättarbänkar är ett samarbete mellan Granitkusten och dess medlemmar samt de fem nordliga kommunerna i Bohuslän, Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs och Lysekil. Informationstavlor och berättarbänkar sätts upp på utvalda platser inom Granitkusten, vilka särskilt representerar graniten och dess betydelse.

Läs mer på Granitkustens webbplats: Granitkusten.com

 

Här kan du läsa mer om kulturarven i Mukedals kommun: Kulturhistoria och kulturarv

 


En konstnär som står bakom en stor sten. Stenen är ett konstverk och det är hugget små kuber i stenen.

Konstnären Lukas Arons har skapat berättarbänken.

En informationsskylt med text om granitkusten och Hällevadsholm.

Vid badplatsen i Kolstorpevattnet hittar du både berättarbänk och informationstavla.

Tipsa webbredaktionen