De rullade, gick och sprang Munkedalsvarvet
I slutet av september genomfördes Munkedalsvarvet i Örekilsparken för andra gången. Loppet anordnas för personer som har en beviljad LSS-insats och är en del i Projekt Kraft som ska hitta vägar till rörelseglädje, gemenskap och hälsofrämjande aktiviteter.
Under denna onsdagsförmiddag samlades 28 anmälda deltagare i Örekilsparken för att springa, gå eller rulla runt den 1,5 kilometer långa banan. Förväntningarna var höga och humöret på topp bland deltagarna. För vissa var det första gången de deltog medan andra var mer rutinerade och hade deltagit i både Specialvarvet i Göteborg, Munkedalsvarvet och Specialomloppet när Blodomloppet arrangerades i Munkedal.
I år var även anpassad grundskola inbjudna för att delta i både loppet och för att bli en del av gemenskapen.
– Vi vill passa på att presentera oss för eleverna i anpassad grundskola så att vi kan bygga upp en långvarig relation med dem, säger Madeleine Olsson, verksamhetspedagog inom LSS/socialpsykiatri och en av initiativtagarna till Projekt Kraft.
Genomförs i Örekilsparken
Efter en uppvärmning ledd av sjukgymnasten Camilla Hedström var det dags för starten av den andra upplagan av Munkedalsvarvet. Deltagarna var så ivriga att få komma iväg att arrangörerna fick ropa tillbaka dem till starten.
På given signal gav sig deltagarna iväg för att i egen takt ta sig runt den 1,5 kilometer långa banan som gick i och runt Örekilsparken. Väl i mål efter att ha rullat, gått eller sprungit hela banan fick deltagarna medalj och lite frukt.
En av de första deltagarna att ta sig runt banan var Sarah Gutjahr som är en veteran i sammanhanget. Hon har tidigare deltagit i både Specialvarvet och Specialomloppet.
– Tycker man om att träna och röra på sig är det kul att vara med, men det roligaste det är att vinna, säger hon.
Varje meter räknas
En annan del i Projekt Kraft är aktiviteten "Varje meter räknas" där deltagarna under fyra veckor ska gå eller rulla för att komma så långt som möjligt. När fyra veckor har gått läggs sträckorna från deltagarna samman och man räknar ut hur långt man kommit tillsammans.
– Förra året var vi 22 deltagare och då gick och rullade vi till Madrid på fyra veckor. I år siktar vi på ännu längre, säger Madeleine Olsson.
Munkedalsvarvet är en del i Projekt Kraft som syftar till hälsofrämjande insatser för personer som har en funktionsnedsättning och omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Projekt Kraft finansieras av medel från folkhälsorådet.
I kommunens informationstidning nummer 15, kan du läsa ett längre reportage om Projekt Kraft Pdf, 10.2 MB..