Publicerad:
Senast ändrad:
Språk och handledning lyfts fram under VO-collegevecka
Just nu pågår den nationella Vård- och omsorgscollege-veckan. I samband med den vill Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuner uppmärksamma det viktiga arbete som våra anställda inom omsorgen gör och vilka uppdrag de kan ha. Ett av dessa kan till exempel vara som språkombud - att stödja sina kollegor med språket på arbetsplatsen. Under veckan prisas även Årets handledare Jessica Knutsson.
Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuner är certifierade av den nationella föreningen Vård- och omsorgscollege. Syftet med Vård- och omsorgscollege är att arbetsliv, utbildare och fackliga organisationer arbetar tillsammans på ett strukturerat sätt för att utveckla och förbättra verksamheterna. Samverkan ska bidra till att fler har rätt kompetens och vill arbeta inom vård och omsorg, både nu och i framtiden.
Språkombudet
Under årets Vård- och omsorgscollege-vecka fokuseras det bland annat på hur det går att arbeta med språket på arbetsplatsen. Språkombudets uppdrag är att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Syftet är att göra arbetsplatsen språkutvecklande och förbättra kommunikationen. Det kan både handla om att stödja dem som har ett annat modersmål än svenska och om att hjälpa kollegor i frågor som vardaglig språkanvändning eller vid dokumentation.
I Sotenäs kommun jobbar Maria Melandersson som är ett av Sotenäs kommuns nyutbildade språkombud. För att bli språkombud behöver man gå en utbildning via Vård- och omsorgscollege och vara nyfiken på språk och kommunikation samt vilja och våga tala inför kollegor och chefer. Språkombud kan ha svenska som modersmål eller som andraspråk och behöver behärska svenska språket väl.
Hör även Tommy Andersson, stödassistent i Lysekils kommun, berätta om hur det är att vara språkombud:
Årets handledare
Varje år under Vård- och omsorgscollege-veckan utser vi Årets handledare. I år är det Jessica Knutsson som får den här fina utmärkelsen. Jessica arbetar sedan många år tillbaka som undersköterska på Hunnebohemmet i Sotenäs kommun. Genom åren har hon handlett många studenter och väglett dem inom vård- och omsorgsyrket. Handledarna är den förlängda armen mellan skola och yrkesliv, och utbildas inom Vård- och omsorgscollege. De vägleder elever som gör praktik och är en resurs vid introduktion av nya medarbetare. Jessica blev utsedd till Årets handledare inom Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuner med följande motivering:
”Jessica har god förmåga att både möta och bemöta individen på det plan som denne befinner sig. Hon har ett gott tålamod och utsöndrar en lugn och harmonisk energi. Hon får eleven att känna trygghet i sitt lärande genom att lugnt och metodiskt svara på så många frågor som det bara går även om samma fråga ställts flera gånger tidigare. Jessica inspirerar och stöttar elever i deras lärande genom att hon växlar mellan att instruera och visa och tillåter eleven därefter att själv få utöva momenten. Sammanfattningsvis är Jessica en trygg och säker undersköterska och är därför en föredömlig handledare inom vård- och omsorgsyrket.”
Om Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege skapades 2008 för att vara en drivkraft i kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. Här samverkar offentliga och privata arbetsgivare med utbildningsanordnare, fackliga organisationer högskola/universitet och ibland även arbetsförmedlingen.
Det finns idag 22 regionala VO-college med cirka 100 tillhörande lokala VO-college. Det är föreningen Vård- och omsorgscollege som certifierar samverkan.
Föreningen drivs av fackförbundet Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Vårdföretagarna och Fremia.
Läs mer på Vård- och omsorgcolleges webbplats
Läs även: 15 undersköterskor har utbildat sig till handledare
Här hittar du utbildningar inom vård och omsorg på Kunskapens hus: Våra utbildningar
Tipsa webbredaktionen