Dödsfall och begravning

Foto av en kyrkogård. I förgrunden syns en tvådelad grind av svart smide med snirkliga mönster. På kyrkogården står ett stort träd som sprider ut sina grenar. Kyrkogården är täckt av snö.Förstora bilden

När du förlorar en närstående ställs du inför sorg och saknad men också inför praktiska frågor som rör till exempel begravning, bouppteckning eller dödsboanmälan. Här kan du som företräder dödsboet få mer information.

Begravning

När en närstående avlider bör du/ni som anhörig/a så snart som möjligt efter dödsfallet kontakta begravningsbyrå och församlingen för att boka en tid för begravning. På denna sida finner du information om vad du behöver tänka på inför en begravning.

Begravningskostnad

Om dödsboets tillgångar inte täcker kostnad för begravning kan ekonomiskt bistånd beviljas av socialtjänsten. Läs mer om ekonomiskt bistånd vid begravningskostnader.

Bouppteckning

När någon har avlidit ska ni som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.

Dödsboanmälan

Huvudregeln är att bouppteckning skall göras efter den avlidne. Boupptecknare finns oftast knutna till begravningsbyråerna.

Saknas det medel och försäkringar för att täcka de kostnader som uppkommer i samband med dödsfallet kan istället en dödsboanmälan göras. Dödsboanmälan görs av socialtjänsten och överlämnas till skattemyndigheten för registrering. Läs mer om dödsboanmälan.


Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Marie Koivisto