Våld och övergrepp
Våld i familjen
Ingen ska behöva växa upp med våld i familjen. Tyvärr händer det att barn utsätts för våld på olika sätt. Det kan vara en förälder eller ett syskon som slår, sparkar eller på annat sätt skadar. Att bli tvingad till något sexuellt eller att bli kallad fula och elaka saker är också våld. Ibland kan man även bli hotad eller se någon annan i familjen bli utsatt för våld.
Ett annat slags våld är när vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan vara att man ofta får gå hungrig, inte har kläder eller någonstans att sova, eller att någon tar ens pengar. Alla barn har rätt till omtanke och kärlek. När vuxna inte tar hand om sina barn på ett bra sätt kallas det för barnmisshandel, och det är förbjudet.
Även om man inte kan sätta ord på vad som händer, påverkas man av det. Man kan känna sig orolig, arg, ledsen eller få ont i kroppen, som magont eller huvudvärk. Det kan vara svårt att koncentrera sig och att lita på andra. Ibland syns våldet på kroppen, men ofta bär man smärtan inom sig.
Om man håller allt inom sig kan det vara svårt för andra att förstå att något är fel. Man kanske skjuter bort tankarna på våldet medan det pågår och tror att man inte påverkas så mycket. Men man kan börja må dåligt senare, kanske efter att man flyttat från den som slår.
Våld är inget tecken på kärlek
Många längtar efter att bli förälskade och att träffa någon. Man tänker sig ofta att livet ska kännas roligt, tryggt och att man ska känna sig älskad. Men ibland kan man må dåligt i ett förhållande, och ens självkänsla kan krympa istället för att växa. En relation som innehåller kontroll, förtryck eller våld kallas för en destruktiv relation. Sådana relationer är vanligare än man tror. Oftast är det tjejer som blir utsatta och killar som använder våld, men det kan också vara tvärtom eller ske i samkönade relationer.
Alla förhållanden som man mår dåligt i innehåller inte våld. Men när det finns våld i en relation kan det vara svårt att inse och sätta ord på vad som händer. Det är aldrig ens eget fel att den man är ihop med gör en illa.
Källa: UMO
Stöd och insatser lokalt
För mer information, hjälp och eller råd och stöd läs mer på:
Våld och hot i nära relationer
Eller ta kontakt med Munkedals Individ- och familjeomsorg via telefon på något av telefonnumrena i kontaktrutan här nedan.
Familj, barn och ungdom
Individ- och familjeomsorg, IFO
Medborgarcentrum
Telefon: 0524-180 00
Fax IFO: 0524-181 74
Enhetschef barn och unga
Maria Edlund
Telefon: 0524-184 57
Lisa Berndtzen
Telefon: 0524-181 51
Telefon till IFO:s mottagningsgrupp
(Orosanmälan barn och unga, ansökningar och avidentifierade konsultationer)
Telefon: 0524-183 86
Måndag-torsdag: kl. 08:00-16:30
Fredag: kl: 08:00-16:00
Övrig tid, se Socialjouren
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: Marie Koivisto