Psykisk ohälsa

Foto på en person bakifrån som går på en stock på en gångstig i skogsmiljö.Förstora bilden

Alla har en psykisk hälsa, något som de flesta av oss inte direkt tänker på. Psykisk ohälsa innefattar allt från psykisk sjukdom till psykiska besvär som stör välbefinnandet och påverkar våra dagliga liv.


Det finns många olika psykiska sjukdomar: till exempel schizofreni, bipolär sjukdom (manodepressivitet), depression, olika ångesttillstånd, tvångssyndrom, ätstörningar samt beroendeproblematik.


Till följd av sjukdomen – eller medfödda neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, Autism, Aspergers och Tourettes syndrom etc – kan man få psykiska funktionsförändringar. Det kan till exempel handla om svårigheter att planera sin tid, hantera stress eller sociala relationer. Då pratar man om en psykisk funktionsnedsättning.

Psykisk funktionsnedsättning

Vid psykisk ohälsa, samt svårigheter i sin vardag, till exempel sådana som nämns ovan finns det olika insatser att ansöka om i Munkedals kommun. Mer information om detta finns på:

 

Psykisk funktionsnedsättning Munkedal

 

 

Vid akuta psykiska besvär

SOS Alarm

Telefon: 112

Om ditt eller någon annas liv är i fara.

Psykiatrisk akutmottagning, NÄL

Telefon: 010-435 04 10

Akutmottagning psykiatri tillhör specialistpsykiatrin. Mottagningen är öppen dygnet runt och vänder sig till dig över 18 år som är i behov av akut psykiatrisk bedömning. Utöver besök på akutmottagningen bedriver vi även telefonrådgivning till patienter och närstående.

Stödlinjer till dig som behöver någon att prata med

Hjälplinjen

Telefon: 90390

Du som är över 18 år kan ringa eller skriva till Hjälplinjen om du upplever psykiska besvär, är i en kris eller har självmordstankar. Tjänsten är anonym och kostar ingenting. Hjälplinjen drivs av Region Stockholm med stöd från Folkhälsomyndigheten. Läs med om Hjälplinjen här.

Humanistisk medmänniska

Telefon: 010-551 55 90

Föreningen Humanisterna har en nationell stödlinje som bemannas av personer som har fått utbildning i att ge medmänskligt stöd. Läs mer om humanistisk medmänniska här.

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80

Få stöd på natten och prata med någon om dina upplevelser, tankar och känslor. Du kan även chatta. Läs mer om jourhavande medmänniska här.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Det går också att mejla eller chatta. Läs mer om jourhavande präst här.

Kyrkans SOS

Telefon: 0771- 800 650

Kyrkans SOS jourtelefon är öppen för alla som behöver dela det svåra i tillvaron med någon. För dig som hellre vill skriva finns SOS-brevlådan och få svar inom 72 timmar. Läs mer om Kyrkans SOS här.

Mansjouren

Telefon: 08-30 30 20

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. Läs mer om mansjouren här.

Obesitas Sverige

Telefon: 020-20 80 10

Stöd på chatt, telefon och mejl för dig som har övervikt eller obesitas. Även stöd för anhöriga och närstående. Organisationen hette tidigare HOBS, Hälsa oberoende av storlek. Läs mer om Obesitas Sverige här.

Palveleva puhelin – Svenska kyrkans

Telefon: 020-26 25 00

Palveleva puhelin – Sverigefinska telefonjouren Ruotsin kirkon palvelevassa puhelimessa yhteydenottoosi vastataan suomeksi. Voit keskustella elämäntilanteestasi kertomatta nimeäsi tai asuinpaikkaasi. Sinua kuuntelee ja tukee päivystäjä, joka on saanut koulutuksen tehtävään. Hänellä on vaitiolovelvollisuus.

Svenska kyrkans finska telefonjour för dig som vill prata om din livssituation på finska. Du kan också mejla eller chatta. Läs mer om Palveleva puhelin här.

Regnbågslinjen

Telefon 0770-55 00 10

Regnbågslinjen är en samtalsjour som riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, samt till anhöriga och närstående till HBTQI-personer. De som svarar är volontärer som själva är HBTQI-personer och är utbildade för uppgiften. Du kan även skriva till Regnbågslinjen Brev. Läs mer om Regnbågslinjen här.

Självmordslinjen

Telefon: 901 01

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd. Läs mer om Självmordslinjen här.

Äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen bemannas av utbildade volontärer som har erfarenhet av att ge medmänskligt stöd på telefon. Läs mer om Äldrelinjen här.

 

Stödlinjer till dig som är ung

Bris för barn

Telefon: 116 111

Du som är under 18 år kan ringa, sms:a eller chatta med en kurator på Bris, barnens rätt i samhället. Du kan även mejla och få ett svar. De som svarar är utbildade kuratorer som är vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Där finns även live-chattar, där du kan prata med andra. Läs mer om Bris här.

Ditt Ecpat

Telefon: 020-112 100

Här kan du få hjälp och råd om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Du kan också få hjälp att anmäla nakenbilder som har spridits på nätet. Du kan ringa, mejla eller chatta. Läs mer om Ditt Ecpat här.

Frisk och Fri

Telefon: 020-20 80 18

Du som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon. Läs mer om Frisk och fri här.

Livslinjen

Du som är ung och vill chatta med någon om dina tankar, känslor när du mår dåligt kan kontakta Minds Livslinje. De som svarar är vuxna personer över 23 år, som har fått en grundläggande utbildning i att ge medmänskligt stöd. Läs mer om Livslinjen här.

Nätvandrarchatten

En stödchatt för dig som är mellan 12-25 år. Du är välkommen att kontakta Nätvandrarchatten om du bara vill småprata med någon trygg vuxen, eller om du vill prata om något som känns svårt och jobbigt. Läs mer om Nätvandrarchatten här.

Rädda Barnens orostelefon

Telefon: 020-100 200
Du kan ringa, chatta eller mejla Rädda barnen om du är orolig över någon du känner, eller om du själv behöver hjälp. Radikalisering kan märkas genom att någon har mer och mer extrema eller hatiska åsikter, och drar sig undan från övriga samhället. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din eller den andra personens ålder. Läs mer om Rädda Barnens orostelefon här.

Samtalsstöd för adopterade

Telefon: 070-981 20 10

Stöd för dig som är adopterad och 15 år och äldre. Prata med någon som har särskild erfarenhet och kunskap om situationer och utmaningar som är vanliga hos adopterade barn och unga och deras föräldrar. Samtalet bokas på mejl eller telefon. Läs mer om Samtalsstöd för adopterade här.

SHEDO

Föreningen stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag. Läs mer om Shedo här.

Unga Lukas

På Unga Lukas kan du som är mellan 13 och 25 år chatta med volontärer. De som svarar är trygga och erfarna vuxna. Du väljer själv vad du vill prata om. Så länge du inte talar om vad du heter eller lämnar andra uppgifter som gör att volontärerna får veta vem du är kan du vara helt anonym. Läs mer om Unga Lukas här.

Fler stödlinjer för dig som är ung

Fler stödlinjer och mer information finns på UMO.se.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Marie Koivisto