Tandvård

Att välja tandläkare och tandhygienist

Du kan välja vilken tandläkare eller tandhygienist du vill, på vilken ort du vill. Du kan välja att få din tandvård hos folktandvården eller hos en privat mottagning. För att du ska kunna få tandvårdsstöd måste tandvårdsmottagningen vara ansluten till Försäkringskassan, vilket de flesta är. För att få veta om de är anslutna kan du fråga den tandvårdsmottagning du beställer tid hos.


I Västra Götalandsregionen har vi fri tandvård för barn och unga vuxna mellan 3-24 år. Läs mer på www.vgregion.se.

Akut tandvård kan bli dyrare

Ibland måste du få hjälp direkt, så kallad akut tandvård. Varje gång du söker akut brukar du få betala för en akut undersökning. Ofta är det också bara det mest akuta som undersöks och behandlas. Behöver du ytterligare behandling senare för att allt ska bli klart får du även betala för det. Dessutom är det oftast dyrare på kvällar och helger om det är jourtid.

Tandvård om du har en funktionsnedsättning

Om du har vissa långvariga sjukdomar och funktionsnedsättningar behöver du ofta mer tandvård än andra. Då kan du ansöka om ett särskilt tandvårdsstöd.

Nödvändig tandvård

Har du ett bestående behov av omfattande vård och omsorg så kan du ha rätt till intyg om N-tandvård. Då betalar du för din tandvård enligt det nationella högkostnadsskyddet för öppna hälso-sjukvården med samma rätt till frikort.

Mer om vad som gäller kan du läsa på vårdgivarwebben.

Tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar

Det finns ett antal sjukdomar, tillstånd och besvär där viss tandvård kan ingå som en del av sjukdomsbehandlingen. Tandvården kostar då som sjukvård.


Källa: 1177.se

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Wivi-Anne Wiedemann