Handlarrundan

Åk buss till Hedekas centrum kostnadsfritt

I Sörbygden kan du åka buss till Hedekas centrum varje fredag förmiddag, helt gratis. Du ringer och bokar en plats på bussen som sedan kommer och hämtar dig vid din dörr. Välkommen att följa med på Handlarrundan!


Handlarrundan är till för alla åldrar och för att skjutsa dig till Hedekas centrum. I centrum kan du till exempel handla, gå till biblioteket, besöka anhöriga på serviceboendet, eller hämta paket och medicin.


Till rundan används skolbussarna, som tidigare stod stilla under tiden barnen var i skolan.


Boka en plats

För att boka en plats på bussen ringer du till butiken Trogens Place i Hedekas och uppger ditt namn, adress och telefonnummer.


Telefonnummer för bokning: 0524-304 50


Handlarrundan i media

Handlarrundan har blivit uppmärksammad i flera medier. Bland annat så har tidningen Land gjort ett reportage, och även SVT.


Här kan du läsa och titta på reportage om Handlarrundan och se en kort film av Tillväxtverket:Populär sedan starten

Handlarrundan startade i maj 2014, som ett led i arbetet att hålla landsbygden levande. Handlarrundan var från början ett projekt med en varaktighet på ett år och var ett samarbete mellan Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen, Munkedals kommun, BJ Trafik, dåvarande matbutiken Handlar'n (idag Ica To Go Hedekashallen), Trogens Place och Sörbygdens samhällsförening.


Ända sedan starten 2014 har Handlarrundan varit populär, faktiskt såpass att den gick från att vara ett ettårigt projekt till att bli en varaktig del i bygden. Många som nyttjar rundan sätter stort värde på den sociala delen.


Fördelarna är även ekonomiska. I dag har många av de äldre hemsändning, vilket innebär att hemtjänsten får en inköpslista och åker och handlar. För att täcka kostnaderna för rundan räcker det att 3,75 personer som hade behövt ha hemsändning åker med. Hitills nås detta målet, och Handlarrundan finansierar därmed i princip sig själv.


Handlarrundan har rönt framgångar för bygdens butiker, som har märkt ett ökat tillflöde av kunder. 


Munkedals kommun en av årets lantisar 2017


Tidningen Land utser årligen tillsammans med sina läsare en lista över 100 personer eller organisationer som de tycker förtjänar en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för en levande landsbygd under året. År 2017 placerade sig Munkedals kommun tack vare vårt arbete med Handlarrundan i Sörbygden på den mycket hedrande platsen 13 av 100!

 

Som motivering till vår plats nummer 13 skriver Land:

 

"När andra kommuner kör hem mat till invånare som inte kan ta sig till affären gör Munkedals kommun tvärtom. Boende kring Hedekas hämtas i stället upp med skolskjutsar och körs till affären. Nytta blandas med nöje!"

 

Här hittar du hela listan: www.land.se

 

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Ulrika Larsson