Stenvalvsbroar och vägstenar
Stenvalvsbroar
Valvbroar har används under mycket lång tid och initialt var det naturstenar som byggde upp valvbron. Under rommarriket byggdes många valvbroar och tekniken att bygga valvbroarna utvecklades.
En valvbro är uppbyggd av stenar som låser varandra tack vare sin tyngd. Valvbron är en mycket stabil och stadig bro och det finns många valvbroar som stått i mer än 2000 år och som fortfarande används.
I Munkedals kommun finns 14 dokumenterade stenvalvsbroar med ett till tre valv. De sex största är:
- Kaserna, Munkedal. Byggår 1922
- Gamla stenbron, Munkedal. Byggår okänt
- Kvistrumsbron, Munkedal. Byggår 1818
- Klevabron, Munkedal. Byggår okänt
- Hajum, Hedekas. Byggår okänt
- Saltkällans stenvalvsbro (Kungsvägen). Byggår okänt.
Vägstenar
En milsten invid landsvägskanten, en vackert välvd stenbro, eller ett gästgiveri med en avståndstavla invid ytterdörren, är sinnebilder som för många symboliserar resandet förr i tiden. I Bohuslän kan man finna allt detta och så även i Munkedal.
Första gången det beslöts att regelrätta vägvisare skulle sättas upp var i 1734 års gästgivarförordning: "Löper väg till någon stad, socken, bruk, sjöhamn eller annan kännbart ort, så skall märken sättas, som visar till vad ort den ligger". Dessa märken var för det mesta av sten eller trä. Av de vägvisare som idag återfinns i Göteborgs- och Bohus län, vilka alla utom en enda, är av sten, är över hälften utformade som en rektangulär sten (granit) stående på högkant. Stenen har till största delen en ruggig yta, men är släthuggen på den yta där texten är inhuggen eller ristad. Ofta är stenen placerad så att men kunnat använda tre, eller ibland till och med fyra sidor som vägvisare till olika platser.
På Kasernas Hembygdsmuseum återfinns en stor samling milstenar. Även i Bruksbacken (ovanför Arctic Paper) återfinns en samling av milstenar.
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson