Specialkost

Bild på massor av plockade färska blåbär.

Vid behov av specialkost i förskola och skola vill vi att förälder fyller i den digitala blanketten längre ner på sidan. Tryck på skicka och blanketten sänds elektroniskt till ansvarig.


Observera! Ny anmälan av specialkost inför varje nytt skolår, eller vid nyinskrivning.


Det är av yttersta vikt att kocken på respektive förskola/skola får utförlig information av er föräldrar så att barnet garanterat får rätt kost. Kocken måste också ha möjlighet att kontakta er vid behov.


Vi har kunskaper om specialkost och vi vill att alla ska vara nöjda med sin måltid. För att uppnå detta behöver vi samarbeta. Var vänlig meddela köket vid barnets frånvaro eller vid förändringar i kosten.


I vår strävan att ständigt förbättra oss är det av stor vikt att avvikelser i vår verksamhet kommer oss till del. Om ditt barn får en födoämnesreaktion, fyll i: Rapport av händelse vid en födoämnesreaktionPDF.

Anmälan specialkost

Ny anmälan lämnas inför varje nytt läsår eller vid ändringar.

Behov av särskilda mat- och måltidsanpassningar

Barn/elev som har särskilda behov kan få anpassad mat utifrån andra behov än allergi eller intolerans. Detta kan vara aktuellt när barnet har svårt att tillgodose sig den pedagogiska verksamheten och sker i samråd med elevhälsan och rektor.

Information om specialkost och anpassad måltid

Måltidsavdelningen följer Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola. Mot den bakgrunden delas mat- och måltidsavvikelser fortsättningsvis in i två huvudgrupper: specialkost respektive anpassade måltider.


Kost & Närings rekommendationer


Du kan ge värdefull information så att vi inte ändrar maten mer än vad som behövs. Är något oklart när blanketten ska fyllas i, kontakta måltidsavdelningen på telefon: 0524-181 93 eller 0702-23 44 03.


Ny ansökan ska alltid lämnas inför varje nytt läsår eller vid ändringar. Blanketten vidarebefordras till köket som eventuellt tar kontakt med elevhälsan.


Ring/sms:a köket på morgonen innan kl. 08.00 om eleven/barnet är frånvarande. Glöm inte att meddela när eleven/barnet är tillbaka igen så undviker vi tillagning i onödan.

Det är mycket viktigt att informera köket om kosten ska upphöra eller ändras på något sätt. Se respektive skola/förskolas hemsida för telefonnummer.


Måltidsavdelningen begär journalutdrag för specialkost då behov eller önskemål om särskild kost vid allergi, intolerans eller överkänslighet alltid skall grundas på en medicinsk bedömning och vara rekommenderad av leg. läkare. Grunden i all vår måltidsplanering är att vi följer Livsmedelverkets rekommendationer.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos. De flesta personer med laktosintolerans tål mellan 5 till 7,5 gram laktos per dag, vilket motsvarar den mängd som finns i 1-1,5 deciliter mjölk. Det innebär att lunchen kan innehålla upp till 2g laktos.

Vi erbjuder låglaktoskost, vilket innebär att matgästen erbjuds laktosfri mjölk att dricka, äter av normalkosten men erbjuds annan kost de dagar mjölkrik mat serveras som t.ex. pannkakor, risgrynsgröt, lasagne, potatisgratäng, redda soppor, stuvningar och såser. Det finns en fördel att flera gånger under dagen få i sig små mängder laktos om man är intolerant, för då fortsätter tarmen att producera laktas (enzym som bryter ner laktos). Total avsaknad av laktas vid födelsen är ytterst ovanligt.


De matgäster som är i behov av helt laktosfri kost erbjuds komjölksfri kost.


Laktosintolerans hos barn före fem års ålder är mycket ovanligt och bör inte erbjudas som kost annat än i undantagsfall. Skälet är att om ett barn har problem med magen är det troligt att det beror på något annat. En laktosfri kost kan dölja sekundär laktosintolerans som orsakas av en ännu odiagnostiserad sjukdom. Viktigt att säkerställa rätt diagnos.

Minuskoster

Om man av icke medicinsk anledning vill välja bort vissa råvaror som tex fläskkött, fisk eller kyckling så hänvisas man till alternativrätterna på våra lunchbufféer. Märkning av innehåll i rätterna finns utmärkta med symboler på matsedlarna och vid bufféerna.

Tål i små mängder

Ibland kan man äta små mängder av det man vanligtvis inte tål, exempelvis lök eller paprika i kryddblandningar. Fyll i den informationen.

Glutenintolerans

Vid pasta på menyn erbjuds majspasta. Vi har också tagit beslut om att använda maizena som redning i våra såser, soppor och grytor.


Tål exempelvis äpple, morot och tomat när det är upphettat
Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis tomat där man inte kan äta rå tomat men som krossad konserverad. Fyll i den informationen.

Sädesslagsallergi

En del sädesslagsallergiker klarar av att få i sig en liten mängd av sädesslagsproteinet. 2012 sänktes glutenmängden i glutenfria livsmedel till 20 ppm gluten/100 g. Klarar barnet/eleven denna mängd, fyll i det under ”övrigt”.

Sojaproteinallergi

I sällsynta fall kan sojaproteinallergiska personer även reagera på produkter som utvinns från sojabönan, t.ex. sojalecitin (E322) eller sojaböns hemicellulosa (E426). Om barnet/eleven är känslig för detta, fyll i det under ”övrigt”.

Luftburen allergi

Luftburen allergi innebär att immunförsvaret reagerar på luftburna allergener. Det är relativt ovanligt och känsligheten varierar mycket. Luftburen allergi är starkt begränsande för den enskilda individen och kan begränsa andra i verksamheten.

Vårdnadshavare till barn/elever med luftburen allergi bör ha kontakt med allergiläkare för att göra provokation och att säkerställa diagnos. När matgästen påvisat en allergisk reaktion via provokation av det luftburna livsmedlet genomförs eventuella anpassningar i måltidsmiljön.

Luftburen äggallergi

Vid servering av äggprodukter som tillagas i ett modernt restaurangkök med fläktar sprids inte äggallergen i omgivande luft. Inte heller kokta ägg som skivats och lagts upp på fat sprider allergen till omgivande luft.


Vid vispning av äggsmet kan partiklar av ägg spridas i den mycket nära omgivningen, men på grund av utspädningseffekten, ska partiklar av ägg inte kunna förekomma i intilliggande omgivningar i den omfattning att svåra symtom ska kunna uppstå.


Anpassning kan vid behov göras så barnet/eleven vid måltid kan sitta vid ett bord där maträtter innehållande ägg inte serveras. Det är inte motiverat att sluta servera ägg i skolrestaurangen.

Luftburen fiskallergi

Luftburen fiskallergi är ovanligt. En reaktion kan uppstå om den allergiska personen befinner sig i nära anslutning till stekning som görs i stekpanna eller stekbord. Vid servering av fisk som tillagas i ugn i ett modernt restaurangkök med fläktar sprids inte allergenet i omgivande luft till restaurangen.


Anpassning kan vid behov göras så barnet/eleven vid måltid kan sitta vid ett bord där fisk inte serveras. Det är inte motiverat att sluta servera fisk i skolrestaurangen.

Anpassad kost

En anpassad kost innebär en anpassning som anses nödvändig för att eleven ska klara sin studiegång. En sådan kan förutom själva måltiden även innefatta måltidsmiljön.

Det är rektor som är ansvarig för bedömningen av rätten till anpassad kost. Rektor ska samverka med måltidsansvarig och elevhälsan i bedömningen.

Övertygelsekoster

Ej vetenskapliga koster som oftast är självordinerade samlar vi under begreppet övertygelsekoster. Det kan t.ex. vara glutenfri kost utan celiakidiagnos, LCHF kost, kost utan E-nummer etc.

Måltidsavdelningen serverar inte övertygelsekoster. Det räknas inte som diskrimineringsgrund att inte servera den typen av koster.


Informationsblad - specialkost och anpassad måltid (version för utskift)PDF


Välkommen att höra av dig till oss på måltidsavdelningen om du har frågor och funderingar.

Kontakt

Gunilla Martinsson

Måltidschef
Telefon: 0524-181 19
E-post: gunilla.martinsson@munkedal.se


Johanna Bothén

Måltidsutvecklare
Telefon: 0524-180 90
E-post: johanna.bothen@munkedal.se


Senast ändrad:

Sidansvarig: Johanna Bothén