Golvläggare

Man som arbetar med att lägga en golvmatta

Golvläggare arbetar med att lägga mattor och golv av olika material som textil, linoleum eller parkett. Det är ett omväxlande arbete. Man byter ofta arbetsplats och har kontakter med olika kunder. Att ha känsla för färg och form är en fördel i arbetet.


Som golvläggare jobbar du med allt från renovering till nybyggnadsprojekt. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller parkettbrädor. Men du ska också kunna utföra specialjobb, t ex mönsterläggning av parkettgolv.


Under utbildningen kommer du inte bara lära dig att lägga mattor, utan det handlar även mycket om förarbetet t ex rivning av gamla mattor, spackling och slipning som sker innan golvläggningen.


Golvläggning i våtrum är en specialitet, liksom arbeten med renovering och underhåll. Golvläggare är ett av de få inomhusjobben i byggbranschen. Du får en god grund inom arbetsmiljö samt lagar och bestämmelser inom yrkesområdet


Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli golvläggare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.


Utbildningen inleds med ett grundläggande skede där du får kunskaper inom byggnation som är gemensam för alla våra utbildningar inom bygg. I februari startar sedan utbildning/APL inom golvläggning.


Utbildningsort: Dingle


Utbildningstid: 2024-08-26--2025-05-30


Traditionell utbildning:
Schemalagda heltidsstudier under 40 veckor.


Planerad kursstart: 26 augusti 2024


Golvläggare
Kurs
Kurskod
Poäng
HusbyggnadsprocessenHUSHUB0200p
Husbyggnad 1HUSHUS01100p
Husbyggnad 2HUSHUS02200p
Husbyggnad 3 ombyggnadHUSHUS03200p
Golvläggning 1GOLGOL01100p
Golvläggning 2 våtrumGOLGOL02100p
Golvläggning 3 trä, laminatGOLGOL03200p
Summa:

1100p

 

Utbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN

(Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)


Bild på nyspacklat våtrumsgolv

 

Kostnader/utrustning:

Läromedel ca 2000 kr.
Du ska själv köpa skyddsskor och arbetskläder.


I utbildningen använder vi oss av en digital lärplattform, och du behöver därför ha tillgång till dator och internetuppkoppling.


APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren 2025 under ca 11 veckor.


Eftersom APL-företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.


Förkunskaper:
Godkända betyg i:

Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk

Grundskolans matematik


Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.


Vill du besöka denna utbildning:
Följ denna länk


Till ansökan ska bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev


Ansökan:

Du ansöker via din hemkommun.
Länk till ansökan.


Sista ansökningsdag: 5 juni 2024


Studiemedel:
Sök på csn.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 611.6 kB.

 

Logotyp för BYN

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Richard Lundqvist