Snickare/Träarbetare

Byggarbetare som skruvar råspont på tak

Snickare/Träarbetare

Träarbetare är ett hantverksjobb som tidigare gick under benämningen snickare. Träarbetaren är med under hela byggprocessen från att bygga formar som används vid gjutning av husgrunden tills när huset nästan är klart och snickerier samt skåpsinredning ska monteras. Andra arbetsuppgifter kan vara att montera köksinredningar, gipsa väggar, bygga stommar, montera fönster och t ex klä hus med panel.


Som träarbetare arbetar du ofta i arbetslag, men det kan även innebära självständiga arbeten hos olika kunder. Din arbetsgivare kan vara stat, kommun eller privata företag.


Träarbetare utgår nästan alltid från en ritning och ritningsläsning är därför en viktig del av jobbet. Ibland stöter träarbetaren på problem och behöver använda fantasi och skaparförmåga för att lösa uppgiften. Det kräver att du är initiativrik och kan arbeta självständigt.


Snickare som visar arbete med cirkelsåg

 

Du arbetar ofta utomhus och ibland på höga höjder. Arbetet kan vara fysiskt ansträngande. Det förekommer tunga lyft men utvecklingen går mot att träarbetare tar hjälp av kranar och andra hjälpmedel. När ett byggprojekt är avslutat flyttar du vidare till ett annat, vilket innebär att man byter arbetsplats relativt ofta.


Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli träarbetare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.Utbildningsort: Dingle


Utbildningstid: 2024-08-26--2025-05-02


Traditionell utbildning:
Schemalagda heltidsstudier under 36 veckor.


Planerad kursstart: 26 augusti 2024


Snickare/Träarbetare
Kurs
Kurskod
Poäng
HusbyggnadsprocessenHUSHUB0200p
Husbyggnad 1HUSHUS01100p
Husbyggnad 2HUSHUS02200p
Husbyggnad 3 ombyggnadHUSHUS03200p
Trä 1 stommarTRÄTRK01100p
Trä 2 beklädnadTRÄTRK02100p
Trä 3 montageTRÄTRK03100p
Summa:

1000p

 

Utbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)


Snickare som skär isolering

 

Kostnader/utrustning:

Läromedel ca 2000 kr.
Du skall själv köpa skyddsskor och arbetskläder.


I utbildningen använder vi oss av en digital lärplattform, och du behöver därför ha tillgång till dator och internetuppkoppling.


APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren 2025 under ca 7 veckor.


Eftersom APL företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit, på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.


Förkunskaper:

Godkända betyg i:

Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk

Grundskolans matematik


Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.


Vill du besöka denna utbildning:
Följ denna länk


Till ansökan skall bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev


Ansökan:

Du ansöker via din hemkommun.

Länk till ansökan.


Sista ansökningsdag: 5 juni 2024


Studiemedel:
Sök på csn.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 661.7 kB.

 

 

Logotyp för BYN