Ställningsbyggare

Ställningsarbetare som bygger en byggnadsställning

Ställningsbyggare

Som ställningsbyggare monterar du byggställningar som byggarbetsplatsens olika yrkesgrupper behöver. Att du är säkerhetsmedveten och noggrann är mycket viktiga delar i jobbet. Det gäller att ställningarna håller för allt från att fungera som materialupplag till att arbeta, stå och gå på.


Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags jobb som ska göras. Ett enkelt målerijobb kräver en typ av ställning, medan det krävs en annan typ om det ska lyftas upp bygg-material som exempelvis tegel på ställningen.


Du arbetar utomhus och ofta på höga höjder. Arbetet kan vara fysiskt ansträngande. Det förekommer tunga lyft men utvecklingen går mot att ställningsbyggare tar hjälp av kranar och andra hjälpmedel. När ett ställningsbyggnadsprojekt är avslutat flyttar du vidare till ett annat, vil-ket innebär att man byter arbetsplats relativt ofta. För att sedan komma tillbaka och riva ställningen när byggnationen är klar.


Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli ställningsbyggare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.Utbildningsort: Dingle


Utbildningstid: 2021-08-30--2022-06-24


Traditionell utbildning:
Schemalagda heltidsstudier under 43 veckor.


Planerad kursstart: 30 augusti 2021

Ställningsbyggare

Kurs

Kurskod

Poäng

Husbyggnadsprocessen

HUSHUB0

200p

Husbyggnad 1

HUSHUS01

100p

Husbyggnad 2

HUSHUS02

200p

Husbyggnad 3 ombyggnad

HUSHUS03

200p

Specialyrken 1

HUBSPC01S

100p

Specialyrken 2

HUBSPC02S

100p

Specialyrken 3

HUBSPC03S

100p

Orienteringskurs Studieteknik

KGYORI11B

50p

Summa:


1250pUtbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)


Kostnader/utrustning:

Kostnader/utrustning: Läromedel ca 2000 kr. Du skall själv köpa skyddsskor och arbetskläder. Bra om du har tillgång till dator, för att kunna genomföra dina hemstudier.


APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren/försommaren 2022 under
ca 10 veckor.


Eftersom APL företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit, på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.


Förkunskaper:

Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk

Grundskolans matematik


Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.


Till ansökan skall bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev


Ansökan:

Du ansöker via din hemkommun.

Länk till ansökan.


Sista ansökningsdag: 7 juni 2021


Studiemedel:
Sök på csn.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 782.3 kB.

Elever som bygger en byggnadsställning

Senast ändrad:

Sidansvarig: Richard Lundqvist