Munkedals kommunvapen

Ställningsbyggare

Ställningsarbetare som bygger en byggnadsställning

Ställningsbyggare

Som ställningsbyggare monterar du byggställningar som byggarbetsplatsens olika yrkesgrupper behöver. Att du är säkerhetsmedveten och noggrann är mycket viktiga delar i jobbet. Det gäller att ställningarna håller för allt från att fungera som materialupplag till att arbeta, stå och gå på.


Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags jobb som ska göras. Ett enkelt målerijobb kräver en typ av ställning, medan det krävs en annan typ om det ska lyftas upp bygg-material som exempelvis tegel på ställningen.


Du arbetar utomhus och ofta på höga höjder. Arbetet kan vara fysiskt ansträngande. Det förekommer tunga lyft men utvecklingen går mot att ställningsbyggare tar hjälp av kranar och andra hjälpmedel. När ett ställningsbyggnadsprojekt är avslutat flyttar du vidare till ett annat, vilket innebär att man byter arbetsplats relativt ofta. För att sedan komma tillbaka och riva ställningen när byggnationen är klar.


Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli ställningsbyggare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.


Utbildningen inleds med ett grundläggande skede där du får kunskaper inom byggnation som är gemensam för alla våra utbildningar inom bygg. I februari startar sedan utbildning/APL inom ställningsbyggnad.


Utbildningsort: Dingle


Utbildningstid: 2022-08-29--2023-06-23


Traditionell utbildning:
Schemalagda heltidsstudier under 43 veckor.


Planerad kursstart: 29 augusti 2022

Ställningsbyggare

Kurs

Kurskod

Poäng

Husbyggnadsprocessen

HUSHUB0

200p

Husbyggnad 1

HUSHUS01

100p

Husbyggnad 2

HUSHUS02

200p

Husbyggnad 3 ombyggnad

HUSHUS03

200p

Specialyrken 1

HUBSPC01S

100p

Specialyrken 2

HUBSPC02S

100p

Specialyrken 3

HUBSPC03S

100p

Summa:


1200pUtbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)


Kostnader/utrustning:

Läromedel ca 2000 kr. Du skall själv köpa skyddsskor och arbetskläder.
I utbildningen använder vi oss av en digital lärplattform, och du behöver därför ha tillgång till dator och internetuppkoppling.


APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren/försommaren 2023 under
ca 14 veckor.


Eftersom APL företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit, på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.


Förkunskaper:

Godkända betyg i:

Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk

Grundskolans matematik


Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.

 

Vill du besöka denna utbildning:
Följ denna länk


Till ansökan skall bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev


Ansökan:

Du ansöker via din hemkommun.

Länk till ansökan.


Sista ansökningsdag: 3 juni 2022


Studiemedel:
Sök på csn.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 767.5 kB.

Elever som bygger en byggnadsställning