Julklappstips från vår miljöstrateg

Två händer som visar en givargest med en gul blomma i.

Nu lackar det mot jul och många går i julklappstankar. Då är det värt att tänka på att vår konsumtion av saker påverkar både klimatet och den biologiska mångfalden. Vår miljöstrateg Bosse Säll vill därför tipsa om hållbara gåvor i jul, för det går att både ge och få julklappar och samtidigt tänka på miljön och klimatet.

Köp och sälj secondhand

Under de senaste åren har det utvecklats flera secondhandsidor på nätet där du kan köpa allt möjligt, även märkesjeans burna av en kändis eller mobiltelefoner av senaste modell. Du kan dessutom sälja egna prylar på detta sätt. Det finns även fysiska butiker med inriktning loppis/secondhand runt om i Munkedals kommun.

 

Genom att handla på dessa ställen bidrar vi till en så kallad cirkulär ekonomi som är mycket smartare både för plånbok och miljö än nykonsumtion.

Ge bort en upplevelse

Ett annat sätt att ge bort julklappar utan att överkonsumera kan vara att ge bort en upplevelse, som till exempel en kurs, friluftsaktivitet eller konsert.

 

Det fina med just upplevelsepresenter är att de varar länge i minnet.

Julmaten

När det gäller julmaten finns det flera sätt att minska matsvinnet. Ett smart sätt är att göra små portionsuppläggningar istället för att servera maten i stora skålar. På det sättet blir det dels lättare att ta maten utan att det blir en stor portion på tallriken och dels mycket lättare att hantera de rester som kan bli.

 

Lägg eventuella rester i frysen och ät till lunch på nyårsdagen eller när du tycker det passar.

 

Att öka mängden grönsaker är också ett smart tips, det finns många vegetariska julrätter.

Handla lokalt

Att välja sådant som är producerat i ditt närområde gynnar både våra företagare och bidrar till kortare transporter.

 


Med dessa tips vill jag önska er alla en riktigt god jul och ta hand om varandra med miljö-och klimatsmarta klappar,

 

Bosse Säll
Miljöstrateg