Publicerad:

Senast ändrad:

Anpassad energieffektiv julbelysning

Juldekoration i form av en röd boll med belysningsslingor

Med anledning av energiläget i Sverige och Europa kommer Munkedals kommun, likt många andra kommuner, att anpassa årets offentliga julbelysning för att minska energiförbrukningen. Julbelysningen kommer vara försedd med energieffektiv LED-teknik och vara tänd färre timmar per dygn än tidigare år. 

- Vi har strävat efter en lösning där vi kan smycka våra offentliga rum och bibehålla ett bidrag till julstämningen, samtidigt som vi håller en låg energiförbrukning genom tidsanpassningar och LED-teknik, berättar Peter Karlsson, samhällsbyggnadschef i Munkedals kommun. Det är viktigt att vi balanserar arbetet med energieffektivisering i våra offentliga rum i relation till trygghetsfaktorer och sociala funktioner.

 

Det pågår även LED-konvertering av det kommunala gatubelysningsnätet, samt energieffektiviseringsåtgärder i kommunala fastigheter och verksamheter. Solceller installeras även vid nybyggnation och större renoveringar av kommunala fastigheter.

 

Julbelysningsperioden i Munkedals kommun pågår från den 25 november till och med trettonhelgen.

Energimyndighetens kampanj

Energimyndigheten går ut i en kampanj med bredare information för att bidra till ändrade vanor och ökad kunskap för att minska elanvändningen. Det kan göra skillnad både nu och under en tuff vintersäsong.

 

Läs mer om kampanjen på energimyndighetens webbplats