Publicerad:

Senast ändrad:

Tips för en brandsäker jul

Ett vitt ljus som är tänt.

Pepparkakor, knäck och mys i all ära. Men julen är också en tid då bostadsbränderna ökar. Ta del av Brandskyddsföreningens tips och fira en brandsäker jul.

Orsaken till bostadsbränderna är många gånger de levande ljusen, men det är också viktigt att tänka på sladdar och kontakter till adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor.

Brandskyddsföreningen tipsar

Att tänka på vid användning av levande ljus

1. Använd inte träljusstakar

Ljusstakar ska stå stadigt, ha rätt dimensioner för ljuset – och tillverkas i obrännbara material, till exempel smide, keramik, sten.

2. Fördela ansvaret

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Den som tänder ljusen ska släcka ljusen. Sätt en dekal vid ytterdörren som påminner dig om att släcka ljusen.

3. Rensa riskerna

Vad vore julen utan vackra dekorationer, gardiner och dukar? Desto tråkigare om de brinner upp för att de placerats vid ett levande ljus.

4. Placera värmeljusen klokt

Värmeljus som står tätt kan bli så varma att stearinet antänds. Fukt som samlas i aluminiumkoppen kan skapa en ångexplosion som välter ljuset.

5. Ha släckutrustningen redo

Om ett levande ljus får tag i en gardin så hinner du inte springa ut i garaget för att hämta brandfilten eller släckaren.

Julbelysning – tips för att julpynta olycksfritt

Inför jul lyser vi upp våra hem med adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor. Tips för att julpynta olycksfritt:

1. Kontrollera elen

Se till att sladdar och elektronik är i bra skick när du tar fram dem ur garaget eller förrådet. Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter.

2. Släck belysningen

Julgransbelysning och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att du tar ut stickkontakten ur vägguttaget. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.

3. Tänk på materialet

Använd aldrig brännbara dekorationer som mossa eller plastpynt nära levande ljus eller varma lampor. Stenar och glas funkar fint!

4. Håll granen grann

Låt granen stå svalt och i vatten, så att den inte torkar ut. Pynta aldrig med levande ljus eller tomtebloss – en torr gran kan brinna upp på några sekunder.

5. Släck smart

Vid elbrand: Dra ut kontakten innan du släcker. Använd helst pulversläckare för att minimera risken för stötar.


Mer information

Fler tips på hur du firar en ljus och brandsäker jul hittar du på:

www.brandskyddsforeningen.se/jul

Tipsa webbredaktionen